20 ajatusta dialogista – 20 Thoughts on Dialogue
- Written by Ville Keksijä Keränen
- Published in Archive, Arkisto, English, Suomi
- Leave a reply
- Permalink
Bloggaus suomeksi alla:
Kirjoitettu lentokoneessa 18.11. matkalla Kuanmingistä Kalkuttaan. Matka oli osa Kiina-Intian tutkimusmatkaa, joka taas on osa Mondragonin Yliopiston innovaatiomaisteriohjelmaa. Kädessäni oli Anssi Tuulenmäen kirja lupa toimia eri tavalla, ja yhtäkkiä ajatuksia dialogista alkoi virrata päähäni. Tajusin, että jos haluan kannustaa ajattelua, minun on kirjoitettava ideat paperille. Yhteensä 16 ajatusta dialogista syntyi siltä istumalta. Tatu lisäsi aika pian yhden, kun oli herännyt. Lisäsin vielä muutaman muistiinpanoja digitoidessani jotta 20 tuli täyteen.
1. Dialogi on oppimisen ja ymmärtämisen työkalu.
2. Dialogi on ainutlaatuista ja tapahtuu hetkessä.
3. Dialogi on yhdessä ajattelua.
4. Dialogi on keskustelua, jossa ei ole puolia.
5. Dialogi on ajatusten leikkiä
6. Dialogi auttaa tuomaan esiin tiimin/työryhmän piileviä kykyjä ja tietoa.
7. Dialogi on tarinoiden kertomista.
8. Dialogi synnyttää uusia ideoita osallistujen mielissä.
9. Dialogi on yksinkertaista, kun yksi puhuu, muut kuuntelee.
10. Dialogi alkaa kun puhut sydämestä. Eli kerrot mitä oikeasti ajattelet ja tunnet. “Sydämestä puhuminen ei ole koskaan väärin.” -Ville Hast
11. Dialogi -sana tulee kreikan kielen sanoista dia-logos, joka tarkoittaa merkityksen (logos) virtausta (dia).
12. Dialogi synnyttää yhteistä ymmärrystä.
13. Dialogissa yksilöt tuovat esiin omaa ajatteluaan ja tunteita.
14. Dialogin polttoainetta ovat avoimet kysymykset ja positiiviset kommentit.
15. Dialogi on vanha tapa oppia.
16. Dialogia oppii harjoittelemalla (ja vinkkejä ja ymmärrystä myös alan kirjallisuudesta).
17. Dialogin oppiminen vaatii aikaa.
18. Dialogia voi johtaa / isännöidä. Dialogin vetäjä ei kuitenkaan ole puheenjohtaja, saati tiedä mitä tuleman pitää. Dialogin vetäjän tehtävä on ennenkaikkea esittää avoimia kysymyksiä.
19. Dialogissa ei aina tarvitse pysyä tiukasti aiheessa.
20. Dialogissa käydään keskustelua siitä mitä tapahtuu ja mikä nyt on tärkeää ja merkityksellistä.
Teesit perustuu dialogeihin, joita olen käynyt vuodesta 1999 alkaen. Kiitos kaikille valmentajille kautta aikain! esim. Makke Leppänen Kainuun Nuorissa Johtajissa. Jyväskylän Tiimiakatemialla vuosina 2004-2009 Timo Lehtonen ja Johannes Partanen. Dialogia treenasimme tiimimme Jofin kanssa, ja erityiskiitokset reflektiosta tiimikaveri Tapio Kymäläiselle. Nykyisin treenaan dialogia viikottain firmassamme Monkey Busineksessa (vuodesta 2008 alkaen), sekä eri verkostoissa kuten Art Of Hosting.
Lähteet: Dialogista on kirjoitettu muutamia erinomaisia kirjoja kuten W.Isaacsin Dialogi ja yhdessä ajattelemisen taito (2001). Sitä olen lueskellut siitä lähtien kun kummini antoi sen minulle ylioppilaslahjaksi v. 2003. Lisäksi hyvää lukemista mielestäni on David Bohmin ajatukset, sekä Heikkilä & Heikkilän dialogikirja, ja uusimpana Kirsi Pihan Dialogi.
Here’s the blog text in English:
Written originally on 18th of November 2012 between Kuanming and Kalkutta. It was part of the MinnTeam Learning Journey. Somewhere high in the sky, at the back row of an airplane, ideas started to appear in my head. And to keep them coming, I wrote them down. Right there and then I got 16 thoughts about dialogue. The rest have been added a little later on.
1. Dialogue is a tool for learning and understanding.
2. Dialogue is unique and happens in the present moment.
3. Dialogue is all about thinking together.
4. Dialogue is a conversation without sides.
5. Dialogue is a play of thoughts.
6. Dialogue helps to bring up the tacit skills and knowledge of a team.
7. Dialogue is about telling stories.
8. Dialogue creates new ideas in the participants’ minds.
9. Dialogue is simple in it’s essence. When one person talks, the others listen.
10. Dialogue starts when you speak from your heart. Meaning, that when you share what you really think and feel. “When you speak from your heart it’s always right.” -Ville Hast
11. The word dialogue is originally a greek word “Dialogos” which literally means flow of meaning.
12. Dialogue creates shared understanding.
13. In dialogue individuals bring up their own thinking and emotions.
14. The fuel for dialogue are honest inquiry and positive remarks.
15. Dialogue is an ancient way of learning.
16. You can learn dialogue by practicing it. And for hints and deeper understanding you may also want to read some books.
17. To learn dialogue takes time. It’s a group skill but depends on individuals.
18. Dialogue can be hosted. But the host is not a chair, nor doesn’t lead it to a certain outcome. The host’s main responsibility is to ask open questions now and then.
19. Dialogue doesn’t always have to be highly task-oriented.
20. Dialogue is all about having a conversation about what matters now.
Sources: Many dialogues during the past 15 years. As well as W. Isaacs’ book: Dialogue – The Art of Thinking Together. Also Losada’s research on high performing teams has been very influential. And P. Senge’s The Fifth Discipline.
Se on mun esikoinen tuo Ville.Ihan ihme heppu jo vauvasta..dialogia piisas vaikkei ollu mitään tietoa sanoista.Joskin sanoillahan on tunnetusti huomattavasti VÄHEMMÄN painoarvoa kuin mitä kuvittelemme.
Terkuin äitee Hast
Hei Mari!
Kiitos kommentista. Kyllä, Ville on ihmemies! Villen lausahdus on jäänyt elämään ja vaikuttaa vahvasti meidän työhön viikottain. Ehkä voisin jakaa tarinan missä ajatus syntyi. Olimme yhdessä Ville kanssa ”Dos Villes” -valmennuskeikalla Baskimaassa, ja tilanne oli haastava. Tiimi ei ottanut hommaa tosissaan vaan pisti asian leikiksi. Tulokset olivat huonot. Mietimme mitä tehdä. Sitten Ville pohtii, ”Sydämestä puhuminen ei ole koskaan väärin.”. Annamme suoraa palautetta porukalle, meidän mielestä tämä ei ollut hyvä suoritus. Sanoimme että kaikista asioista voi tehdä vitsiä, tai sitten asiat voi ottaa tosissaan. Asiakastiimi ymmärsi meidän pointin silloin.
Oikein hyvää itsenäisyyspäivää.