Apps4Finland työpaja Yellow Officessa

Moi!

Tänään oli jännittävä päivä ja olen edelleen innoissani! Oli ensimmäinen avoin työpaja meidän keltaisella toimistolla: Apps4Finlandin datan visualisoinnin työpaja. Nyt on käytännössä testattu, että tila toimii hyvin ainakin 20 hengen työpajoissa. Eli voimme alkaa järjestämään seuraavaa, joka on kenties Pecha Kuchan hengessä, mitäs pidät siitä? Pitäisikö olla rajatumpi teema ja mikä se voisi olla?

Niin, mutta se tämä päivä. Aiheena oli siis julkisen datan visualisointi. Minähän en siitä aiheesta juurikaan mitään tiedä, mutta mahdollisuus oppia uutta ja mielenkiintoiset ihmiset saavat aina liikkeelle. On ollut tosi hienoa tutustua avoimen datan maailmaan ja siihen mitä kaikkea sen hyödyntäminen mahdollistaa: uusia työpaikkoja, yrityksiä, olemassa olevan tiedon tuomista ihmisten tietoisuuteen ja tiedon hyödyntäminen. Se on ruohonjuuritason vaikuttamista ja antaa meille kaikille mahdollisuuden vaikuttaa. Nyt tuntuu, että ymmärrystäja näkökulmaa on tullut taas rutkasti lisää.

Tavoitteena oli 20 hengen tiivis iltapäivä, mukana oli 13 aiheesta kiinnostunutta akselilta Jyväskylä – Tampere – Helsinki.

Mukana oli Peter Tattersall, joka voitti viime vuonna Apps4Finlandin idea-sarjan Veropuulla. Veropuun kaltainen sovellus auttaa hahmottamaan yhteiskuntaamme paremmin ja se auttaa pientä ihmistä käsittelemään itseään suurempia asioita. Peter on kehitellyt Veropuuta edelleen ja nyt sen ympärille on syntymässä yritys. Kannattaa tutustua tähän tarkemmin, ihan mieletön juttu! Superhieno. Hieno lopputulos, kun ajattelee mistä taulukoista idea on lähtenyt liikkeelle. Tähän kylmään faktaan on lisätty tarina, metaforat ja visuaalinen ilme. Ja oksiin voi liittää videoklippejä, skannattuja lehtileikkeitä, kuvia jne. Peter etsii kaupunkia, joka lähtisi mukaan ensimmäiseen pilottiin. Tiedätkö sinä kaupunkia, joka edelläkävijänä ottaisi käyttöön Veropuun? Vinkkaa siitä meille tai suoraan Peterille.

Katso tästä Peterin tarina norsusta sekä Veropuusta.

Peter Tattersall & Veropuu

Viime vuonna Nomen est omen sovelluksella voittanut Tapio Nurminen suositteli erilaisia valmiita ja maksuttomia työkaluja datan visualisointiin.

Monkey TV esittää: Tapio Nurminen (osa 1).

Tapio Nurminen & FloApps: visualisoinnin työkaluja Osa 2 tämän linkin takaa

Innostuin näistä työkaluista tosi paljon! Olo oli kuin jouluaattona paketteja avatessa. Aina tuli joku uusi ja ihmeellinen työkalu, jolla voisi hienosti visualisoida Monkey Businesta. Viime viikolla pohdin Monkeyn kavereiden keräämistä samalle kartalle ja ajattelin käyttää siihen Google Mapsia, mutta Tapio näytti monta muuta hienoa työkalua siihen. Syyspäivillä puhuimme tavoitteista ja mitä haluamme mitata. Ajatus oli, että laitamme sitten mittarit esille toimistoon. Ihan kiva, että ne on siellä meidän nähtävillä, mutta me halutaan että meidän toiminta on läpinäkyvää ja lisäksi meillä on kavereita ja Monkeja ympäri maailmaa. Tiedon pitää mennä heille asti. Lisäksi olemme liikkuvaa porukkaa, joten on kätevää, että saamme päivitettyä tietoa esim. netin välityksellä.

Mukana oli myös Apps4Finlandin toisen järjestäjän Forum Virium Helsingin Ville Meloni. Ville tekee hienoa työtä datan avaamisen eteen ja Helsinki onkin edellä kävijä tässä asiassa.

Katso Villen esitys tästä:
Ville Meloni & ForumVirium Helsinki

Keskustelua herätti käyttäjänäkökulma eli on tärkeää että sovellukset vastaavat käyttäjien tarpeita ja että niitä käytetään. On turhaa keksiä juttuja, joita kukaan ei käytä. Minkälainen suhtautuminen on esim. eduskunnassa, jos tulisi vaalirahapuu. Olisivatko kaikki halukkaita näyttämään omat puunsa? Varmaan rehelliset olisivat edelläkävijöitä ja muiden olisi tultava perässä, sillä äänestäjät kannattaisi niitä, jotka toimivat läpinäkyvästi. Tärkeä aihe oli myös visualisoijan vastuu siitä mihin haluaa johdatella käyttäjän ajatuksia. Tarinoilla ja visuaalisella ulkomuodolla voi vaikuttaa paljon siihen miten asia loppujen lopuksi ymmärretään. Ja sitten puhuttiin paljon sellaista mikä meni korkealta ja lujaa…. 😀

Tässä vielä lopuksi TED X matskua aiheeseen liittyen:

Hei, kiitos kaikille! Oli tosi kivaa ja tämä kyllä kannustaa osallistumaan myös sellaiseen missä itse ei ole kovinkaan hyvä.

Saa nähdä ilmestyykö näille sivuille visualisointeja Monkeyn budjetista tms. 😀

Avoimuuteen kannustaen & kohti uusia seikkailuja

Johanna Monkey

Tagged under

More Action. More Chaos. More Mistakes. More Learning.

© 2008-2015 Monkey and Banana Osk. c/o Crazy Town, Lutakonaukio 7. 40100 Jyväskylä. Y-tunnus: 1864486-7.

Soita toimitusjohtajallemme Tatulle +358 40 831 8118

Monkey Business is a registered trademark of Monkey and Banana osk. Monkeys reserve the right to change themselves and the world.