Joulukalenterin luukku 1 – Kumppanuuden haasteet

Tiimiakatemian yksi suurimmista opeista minulle on ollut verkostoitunut toiminta. Emme ole yksityisyrittäjiä, vaan tiimiyrittäjiä, jotka toimivat yhdessä toisiaan tukien. Siinä kun yksityisyrittäjä joutuu hoitamaan itse kaikki yritystoiminnan osa-alueet, me tiimiyrittäjät jaamme tehtävät vahvuuksiemme mukaan. Yksi keskittyy myyntiin, toinen viestintään ja kolmas hoitaa taloutta. Jo legendaarinen Aivopesula toteutti, tai ainakin harjoitteli, tätä toimintamallia käytännössä. Monkey Busineksessa homma on kehittynyt edelleen ja tulokset alkavat pikku hiljaa näkyä myös kassavirrassa.

Kumppanuus näkyy arvona myös muualla kuin liiketoiminnassa. Meillä MB:ssä se näkyy eniten maanantaiaamujen yhteisissä MoMo -aamutreeneissä. Siellä saa puhua mistä haluaa ja niin kauan kuin jaksaa. Minä uskon, että Monkey Business hyytyisi aika nopeasti ilman näitä maanantaiaamuja. Ilman tunnetta siitä, että olen tekemässä jotain suurempaa kuin pelkkää ”työtä”, intohimon liekki alkaa pikku hiljaa hiipumaan. Ilman tunnetta siitä, että minua kuunnellaan ja olen olemassa apinoille myös ihmisenä, en pelkästään työkaverina, en todennäköisesti jaksaisi tätä kaaoksen täyttämää arkea.

Olemme rakentaneet kumppanuuksia muiden yritysten kanssa samalla filosofialla. Olemme päättäneet, että emme tee mulkkujen kanssa töitä. Muutama mulkku ollaan tavattu, ja nämä kohtaamiset ovat vahvistaneet tätä päätöstä entisestään. Haluamme siis tehdä töitä sellaisten ihmisten ja yritysten kanssa joiden kanssa jaamme samankaltaisen arvomaailman. Käytännössähän homma menee fiiliksen mukaan. Kuten jokainen meistä tietää, jonkun ihmisen kanssa homma vaan toimii ja toisen kanssa taas ei, vaikka välttämättä mitään näkyvää estettä yhteistyölle ei ole olisikaan. Intuitio tai aavistus, sellainen meille syntyy kun kohtaamme uuden ihmisen ja mietimme mahdollista yhteistyötä.

Luottamus syntyy vain ajan kanssa. Kahvittelu on hyvä työkalu kun halutaan luoda yhteistä ymmärrystä.

Tiimiakatemiaa maailmalle luotsaava Partus Oy on ollut kumppanimme (ja asiakkaamme) jo kauan ennen kuin Monkey Business oli olemassakaan. Minä itse olen valmentanut jo kymmenen Tulisielu tai Tulisoihtu yrittäjävalmennusta, Tatu pari ryhmää ja Ville valmentaa nyt kansainvälistä Team Mastery -ryhmää, Henna on rakentanut kansainvälisiä verkostoja ja avannut monia uusia mahdollisuuksia Tiimiakatemian kansainvälistymiselle, joten kumppanuutemme on selkeästi yhteistuotannon tasolla. Olemme kehittäneet Partuksen palveluita ja näin auttaneet heidän kasvuaan. Partus taas on antanut meille vastuuta ja mahdollisuuden kasvaa valmentajina, plus tietenkin he ovat olleet meille taloudellisesti merkittävä asiakas. Partus ja Tiimiakatemia ovat siis olleet ratkaisevassa roolissa minun yrittäjän urallani. Tiimiakatemialla olen oppinut tiimioppimisen perusperiaatteet niin käytännössä kuin teoriassa, ja Partuksen ohjelmissa olen päässyt harjoittamaan niiden käyttämistä valmentajana.

Toinen merkittävä kumppani meille ja itselleni on ollut Business Arena Oy. Heidän kanssaan olen päässyt harjoittamaan sisällön tuotanto- ja fasilitointitaitojani. Tämäkin kumppanuus on syntynyt usean vuoden aikana. Ensimmäiset keikkani olen heittänyt BA:lle jo vuonna 2004, kuten muuten myös Partus Oy:lle. Muita tärkeitä kumppaneita meille ovat Ranskalaiset Comind sekä Entrepart yritykset. Heidän kanssaan olemme luoneet palvelukokonaisuuksia yhdessä, yhteisen riskin jakaen. Todellista yhteistuotantoa siis.

Parhaimmillaan hyvä kumppanuus on täydellistä luottamusta.

Jännittävä uusi yhteistyökuvio syntyi pari kuukautta sitten Humap Oy:n kanssa, kun Jyväskylän Yliopisto hyväksyi tarjouksemme tohtorikoulutettaville järjestettävästä osuuskuntayrittäjyys -koulutuksesta. Humapissa on monta tuttua kaveria ja heidän kanssaan on ollut helppoa lähteä tekemään yhdessä töitä. Olen erittäin innoissani tästä haasteesta!

Verkostomaiseen toimintaan ja kumppanuuksiin liittyy aina myös riskejä ja haasteita. Varsinkin kun touhutaan aikalailla samalla toimialalla, voi helposti syntyä tilanteita joissa olemmekin kilpailijoita. Mikäli kumppanuutta ei ole määritelty tarkalla sopimuksella, ollaan tällaisessa tilanteessa yhteisen jaetun ymmärryksen varassa. Vaikka yhteistyötä olisi tehty pitkäänkin, saattaa pelisäännöistä olla silti hyvinkin erilainen käsitys. Sopimus on hyvä työkalu, joka poistaa turhat väärinkäsitykset.

Myös meillä on välillä ollut haasteita kumppaneidemme kanssa. Pelisääntöjä on tarkennettu ja yhteistä toimintamallia on pyritty synnyttämään yhdessä tekemisen ohessa. Onneksi koko elämä on oppimista ja virheet ovat sallittuja.

Positiivareiden aamun ajatus 25.11. latasi tähän mielestäni hyvän näkökulman:

Mikäli et lähde haluamasi perään, et koskaan saa sitä.
Jos et kysy, vastaus on aina ei. Jos et astu eteenpäin,
olet aina samassa paikassa.

Innostuksella ja intohimolla,

Janne Monkey

Tagged under

More Action. More Chaos. More Mistakes. More Learning.

© 2008-2015 Monkey and Banana Osk. c/o Crazy Town, Lutakonaukio 7. 40100 Jyväskylä. Y-tunnus: 1864486-7.

Soita toimitusjohtajallemme Tatulle +358 40 831 8118

Monkey Business is a registered trademark of Monkey and Banana osk. Monkeys reserve the right to change themselves and the world.