5-vuotias tietää jo lempivärinsä – Keltainen toimisto juhli!

”Viisivuotias tuntee jo päävärit, ja hänellä saattaa olla yksi tietty lempiväri. Hän piirtää mielellään, ja piirustuksiin alkaa ilmestyä uudenlaisia yksityiskohtia. Lisäksi hän elää puhumisen kulta-aikaa, leikkii loruilla, kertoo pitkiä tarinoita ja keksii omia sanoja sekä uusia tapoja ilmaista asioita. Hän pohtii hyvän ja pahan eroa ja erilaisten ilmiöiden syytä ja tarkoitusta. Hän nauttii samanikäisten seurasta. Onnea 5-vuotiaalle Monkey Businekselle!” Tämä Dazzlen Aki Koivistoisen onnittelupuhe oli hauska aloitus Yellow Officen 2-vuotissemman juhlinnalle ja kolahti, sillä vaikka juhlimme kaksivuotiasta toimistoa, on Monkey Business jo 5 vuotta vanha idea, ja tunnistimme itsemme kuvauksesta!

Emman kakku oli mitä mahtavin inspiraation ilmentymä!

Yellow Officen 2-vuotissynttärijuhlan perusidea on koota yhteen Monkeyn vanhat kaverit, kumppanit, asiakkaat, uudet kaverit ja vieraat, ja tuoda juhlakansalle ajateltavaa kevyen iltapäiväseminaarin ja aamuun asti jatkuvan vapaasti improvisoidun & keskustelupainotteisen ohjelman keinoin. Juhlimme pitkän kaavan mukaan noin 15 tuntia klo 13-05.30, ja hyvä niin, koska: ”Jos juhla olisi pelkkä iltapäiväseminaari, se olisi tylsä, ja toisaalta jos juhla olisi pelkkä iltasauna ja palju & DJ-vetoista musiikkia, sekin olisi vajavaista, koska siihen ei mahtuisi syötteitä eikä tilaa synnyttää merkityksellisiä keskusteluja.”, totesi Pafos Tulenkantajat 2009 -kaverimme Eero Palomäki Aallolta. Mahtavaa oli huomata, kuinka ihmiset innostuivat toinen toisistaan ja syttyivät keskustelemaan.

Iltapäivää johdatteli kolme puheenvuoroa teemoilla tulevaisuus, jaksaminen ja visuaalistaminen. Tulevaisuuden maalailusta vastasi Dazzlen Aki Koivistoinen hämmästyttävän ajatustäyteisessä puheenvuorossaan. Akin mielenkiintoisin juttu minulle oli, että samaa aikaa kanssamme elävillä ihmisillä voi olla hyvin erilainen kokemus nykyisyydestä, menneisyydestä ja tulevaisuudesta. Toisen nykyisyys on toiselle tulevaisuutta, ja toisen tulevaisuus on toisen menneisyyttä. Tämä ajatus näyttäytyy arjessa siten, että asiat, jotka yhdelle ovat jo täysin tuttuja ja jopa vanhoja juttuja, ovat toiselle uusinta uutta. Ikä vaikuttaa toimintaan myös. Saattaa olla, että 90-luvun lopulla syntyneet nuoret elävät jo maailmassa, joka minulle on tulevaisuutta, mutta en sitä vielä tiedä, vaikka elämme samassa ajassa. Tämä aikaleikki antaa meille miljoona syytä jatkaa keltaista ajattelutyötä ja ajatusten jakamista menneisyydestä, nykyisyydestä ja tulevaisuudesta!

Irmelillä käsissään 2000 vuotta.

Akin aiheuttamaa aivomyrskyä tuli tasoittamaan mukaansatempaavan rauhallisesti Irmeli Aro, joka tekee osallistavaa tutkimusta jaksamisesta. Irmelillä oli käytössään Heikki Hallantien tekemä 5T/5D ajatteluhattu, jossa teemaa lähestytään eri näkökulmista: tunne, tahto, toiminta ja tieto. Puhuimme jaksamisesta, ja tehtävänä oli twiittailla joko netissä tai fyysisesti post-it -lapuille asioita, joita tulee mieleen jaksamiseen liittyen kustakin näistä näkökulmista. Kovin juttu Irmeliltä minulle oli se, miten hän kuvasi monesti hitaan ja saavuttamattoman tuntuista muutosta museokaupasta ostetun mittatikun avulla. Tikun jokainen taittuva osa oli 200 vuotta pitkä ja kuvasti esim. keskiaikaa ja renessanssia, joiden tunnustimme olleen muutoksia, mutta niistä kukin oli kestänyt ainakin 200 vuotta tapahtuakseen, joten pointti oli, että asiat kyllä muuttuvat, mutta se vie aikaa. Ei saa lannistua.

Villellä on hämmästyttävää silmää ohjelman rytmin rakentamiseen juuri oikeanlaiseksi. Yksikin osaava yhdistelijä voi luoda jopa Vaajakoskelle ihmeitä sykkivän paikan kutsumalla koolle oikeat tyypit ja nostamalla heitä esiin tilannetta parhaiten johdattelevassa rytmissä.”, kommentoi iltapäiväseminaarin päätteksi palvelumuotoilusta ja visuaalistamisesta jutellut Katriina Lahtinen Jyväskylän yliopistolta. Katriinan puheesta huokui kannustus kuvallistamiseen. Nykyään ihmiset ovat sisältöohjautuvia ja jopa kuvaohjautuvia. Millaisella kuvalla sinä johdat organisaatiotasi? Pystytkö kommunikoimaan johtamisfilosofiasi yhdellä kuvalla?

Keskiyön puheenvuoro Suomen Ateenassa teknon tahtiin by Sam Inkinen.

Monkeyn juhlissa on aina paikalla DJ tai kaksi. Tällä kertaa illan musiikista vastasivat Chris Robin ja Dubba Jones Dreadmark-kollektiivista. Keskiyöllä Dubba Jones sai ennenkokemattoman soittotehtävän, kun Sam Inkinen kehotti häntä soittamaan teknoa puheenvuoronsa taustalla. Keittön rupattelijat ja pyyhkeisiin pukeutuneet saunojat muodostivat kiinnostuneen kaaren punaiseen takkiin sonnustautuneen Samin ympärille, ja juhlayön kruunaava puheenvuoro tulevaisuuksien tutkimisesta käynnistyi tarinalla Berliinin muurin murtumisen synnyttämästä ideologisesta vapautumisesta ja teknon synnystä. Samin puheenvuorosta mieleeni jäi ennen kaikkea kaksi vanhaa ja kolahduttavaa sitaattia: ”Lapsille puhutaan liikaa menneisyydestä ja liian vähän tulevaisuudesta – toisin sanoen liikaa muista ja liian vähän heistä itsestään.” – Sacha Guitry Ja toisaalta myös arabisananlasku: ”Joka ennustaa tulevaa, valehtelee vaikka puhuisi totta.

Apinana ja apinoiden puolesta haluan kiittää kaikkia juhlamme luoneita tyyppejä – olihan se taas mahtavaa! On tärkeää että te kaverit pöllytätte ajatteluamme ja tuotte impulsseja apinatyöskentelyyn. Mitä uusia ajatuksia teille syntyi synttäreillä? Minulle se, että haluan oppia syvällisemmin toimittajan työtä, josta aikanaan nautin äärettömän paljon. Maailmassa on niin paljon jakamisen arvoisia tarinoita, joita on ilo tuoda esiin.

 

Yellow,

Henna Monkey

Tagged under

More Action. More Chaos. More Mistakes. More Learning.

© 2008-2015 Monkey and Banana Osk. c/o Crazy Town, Lutakonaukio 7. 40100 Jyväskylä. Y-tunnus: 1864486-7.

Soita toimitusjohtajallemme Tatulle +358 40 831 8118

Monkey Business is a registered trademark of Monkey and Banana osk. Monkeys reserve the right to change themselves and the world.