Twitter on kaikista innostavin firma missä olen vieraillut

Bloggaus suomeksi alla:

Ensinnäkin terveiset San Franciscosta. Olen täällä Tatun  ja muiden mahtavien MINN – Master -tiimiläisten kanssa 10 päivän oppimismatkalla. Elämäni aikana olen vieraillut kymmenissä innostavissa organisaatioissa, kuten Funky Projects Bilbaossa, The Hub Madrid, NRG, Aalto Design Factory Helsingissä, Hasso Platner Institute of Design Berliinissä, Stanford, Tiimiakatemia Jyväskylässä, SOL Palvelut jne, mutta tämän päivän käynti Twitterillä oli kirkkaasti inspiroivin kaikista elämäni yritysvierailuista. Täytyy kiittää erittäin paljon hostejamme Monicaa & Markia. Vierailumme kesti vain tunnin, joten koko kokemukseni perustuu ensivaikutelmiin, jotka kyllä olivat loistavat, jaan tässä miksi! Jotkut näistä jutuista voivat olla ihan omaa kuvitelmaani, mutta haluan silti jakaa syyt innostukseeni:
1) Mahtava kahvila. Heti Twitterin San Franciscon toimistoon astuessani saavuin kahvilaan, ja tunnelma on kuin olisin astunut amerikkalaiseen Collegeen, ehkä vain astetta coolimman porukan keskelle. Enpä ole koskaan nähnyt yritysympäristössä kahvilaa, jossa on DJ-setti valmiina kuten kunnon yökerhossa. Mahtava valikoima kahveja ja jopa mahdollisuus tehdä itse oma cappucinonsa. Mahtava valikoima myös muita juomia ja ruokaakin, kaikki tarjoilut työntekijöiden käytössä. Moni ihminen työskenteli tässä kahvilassa.
2) Joustava työaika ja luottamus työntekijöihin. Kenelläkään ei ollut kellokorttia eikä käytössä ollut mitään muitakaan työajan tarkkailun työkaluja. Kysyin työajoista, ja sain kuulla että ihmiset Twitterillä tekevät töitä ihan milloin haluavat ja ihan niin paljon kuin vaaditaan heidän vastuualueidensa hoitamiseen ja tavoitteidensa täyttämiseen. Itsensä johtamista vaaditaan, vapautta ja vastuuta annetaan.
3) 8 ydinideaa, joilla firma pyörii. Lupasimme ettemme twiitää niitä julkisuuteen, mutta joitakin on silti nähtävissä online esimerkiksi tässä 2010 SXSW haastattelussa yhden perustajista, EV:n, kanssa: ”Be a force for good.”
4) Sisäinen palautejärjestelmä, jossa kaikki työntekijät voivat kysyä kysymyksiä johtajilta. Kysymyksiä arvioivat ensin toiset työntekijät, ja parhaat arviot saaneet kysymykset saavat johdolta vastaukset joka viikon lopussa. Tämä on viikoittainen rutiini, ei mikään kerran tai kahdesti vuodessa -juttu. Twitterilla on käytössä myös ideameili, johon jokainen voi lähettää uudet ideansa jakeluun koko 700 hlön firmalle.
5) Tämä oli ensimmäinen käyntimme sanfranciscolaisessa yrityksessä, jossa työtekijät tulivat juttelemaan meille. ”Oletteko muotibisneksessä?”, kysyi yksikin leidi minulta ja Tatulta keltaiset farkkumme nähtyään. Vaikuttaa siltä, että Twitterin kulttuuri kannustaa juttelemaan tuntemattomillekin ja hymyilemään paljon.
6) DJ’t ja after work -bileet perjantaisin. Yhteiset juhlat toimivat mahtavasti yhteishengen nostatukseen ja ideoiden flown tukemiseen. Uskon että on tärkeää rohkaista sydäntä, ja juhlia sekä virheitä (oppimista) että voittoja.
7) Se fakta, että jo melko iso 700 hengen organisaatio voi pitää yllä niin hyvää henkeä. Minusta tuntuu että juuri tämä hyvä henki oli suurin inspiraationi Twitterillä.

Miksi tämä kaikki oli niin inspiroivaa minulle? Yksinkertaisesti siksi, että nähdessäni toiminnassa firman, jota johdetaan kuten minäkin johtaisin, on inspiroivaa. Twitter on vain 5-6 vuotta vanha ja sillä on nyt 700 työntekijää. Kokemukseni mukaan se vaikuttaa toimivan täysin eri tavalla kuin toiset saman kaliiberin firmat, joita olen tavannut esimerkiksi Suomessa. Myös se fakta, että Twitter on muuttanut maailman, inspiroi minua. Tämä vierailu innosti minua ajattelemaan uudestaan visioni Monkey Busineksen koosta. Näen nyt, että 20, 50, 100 tai 200 ihmisen firman sijaan olisi hienoa synnyttää 700 henkinen yritys, aivan kuten Twitter. Jos 700 ihmistä keskittyy jonkin hienon ja tärkeän tekemiseen, jotain hienoa ja tärkeää tulee tapahtumaan.

Here’s the blog text in English:

First of all, greetings from San Francisco. I am here with Tatu and other great folks from the MINN – Master for 10 days in total. I have been visited a bunch of real cool and inspiring organizations around Europe e.g. Funky Projects, The Hub Madrid, NRG, Aalto Design Factory, Hasso Platner Institute of Design nearby Berlin and at Stanford, Tiimiakatemia, Sol Services, etc etc. but today a visit to Twitter was the most inspiring I have ever visited. Thanks so much to our nice and great hosts Monica & Mark. This was only a hour visit so all is based on the first impressions which were excellent, but some of the things stated here maybe just my imagination as well.  However, it was really inspiring, and here is why:

1) The Cafeteria / Cantina to where you land as you enter their offices in San Francisco seems like you are in an American college, probably just with cooler people. And I have never been to a company cantina with a DJ set like in a night club. Great varieties of coffee, possibility to make yourself a cappuccino big variety of other drinks and foods for the employees to eat and drink. Many people were working in the company cafeteria.

2) Flexible work-time and trust on the employees. Nobody had a ”kellokortti” or other ways of monitoring the time they spent at the office. Instead there was a doorman at the ground floor of the building and a receptionist. I asked about the work time and people work as much needed to fill their responsibilities on the time they want. Self-leadership required, freedom and responsibility given.

3) 8 operating principles / ideals for the company which we promised not to tweet in public. Anycase, few of them are available online e.g. in this 2010 SXSW Keynote interview with EV, one of the founders. ”Be a force for good.”

4) Internal feedback system where any employee can ask question from the senior management. The Q’s are evaluated by other employees and most rated will be answered by the end of the week. This is a weekly routine, not once or twice a year thing. Also there’s an ideas email list that everybody can post that goes to whole company.

5) This is the first visit in SFO where people came to talk with us. ”Are you in Fashion business?” Seems like the culture encourages connecting and smiling.

6) DJ’s and after work parties on Fridays. Great to build the company spirit and making the ideas flow around. I believe it’s important to encourage the heart. Celebrate mistakes (learnings) and victories.

7) That a relatively big corporation of 700 ppl can have such a good spirit.  I think this was the key source of inspiration for me.

Why all this was so inspiring to me? I guess when you see a company that is run like I would run (”happy workers are more productive and better in co-operation”) is inspiring. The company is only about 5-6 years old. Based on what I saw it seems to operate totally differently compared to other companies of that caliber that I have seen in e.g. Finland. Also the fact that Twitter has changed the world inspires me. The visit inspired me to re-think the vision I’ve had about the size of Monkey Business. Instead of 20, 50, 100 or 200 people, I think it would be great to have a company of 700 people, just like Twitter. If 700 people concentrate on doing something cool and important, something cool and important will happen.

Tagged under

1 Comment

More Action. More Chaos. More Mistakes. More Learning.

© 2008-2015 Monkey and Banana Osk. c/o Crazy Town, Lutakonaukio 7. 40100 Jyväskylä. Y-tunnus: 1864486-7.

Soita toimitusjohtajallemme Tatulle +358 40 831 8118

Monkey Business is a registered trademark of Monkey and Banana osk. Monkeys reserve the right to change themselves and the world.