Luukku 15: Kalastajat

Bloggaus suomeksi alla:

”Kalastajat tietävät, että meri on vaarallinen ja myrskyt kauheita, mutta he eivät ole koskaan pitäneet näitä riittävinä syitä jäädä rantaan.”

 

Muistin kyseisen Vincent van Goghin lausahduksen tänään Arraial do Cabossa eteläisellä Atlantilla sukeltaessani. Merellä olin täysin rauhallinen, huomattavasti rauhallisempi kuin kaupungissa viime aikoina!

En unissanikaan uskonut että joulukuu voisi olla näin työntäyteinen. Olemme käynnistämässä toista Brasiliassa vedettävää Team Mastery -tiimivalmennusohjelmaa Riossa helmikuun viimeisenä päivänä heti karnevaalien jälkeen. Tavoitteen täydelliseen toteuttamiseen tarvittavat tapaamiset ovat hyvin intensiivisiä ja nykyään jokapäiväisiä. Riossa teemme töitä Team Masteryn toisen valmentajan Anita Seidlerin kanssa rytmillä, jota ei jaksaisi millään, ellei luottaisi siihen, että vuosien päästä, aikaisintaan 2014 Brasilian isännöimien jalkapallon MM-kisojen aikaan nähtävät tulokset valmennuksen vaikutuksesta käytännössä ovat kaikkien nykyhetkessä tehtävien uhrauksien ja riskien arvoisia.

Kalastajien logiikka on kannustava. He tietävät, että eri on vaarallinen, eivätkä he koskaan voi olla varmoja siitä, tuleeko kalaa joka reissulla, mutta he kalastavat silti! Niin teemme mekin, ja tähän asti se on kannattanut.

 

Here’s the blog text in English:

“The fishermen know that the sea is dangerous and the storm terrible, but they have never found these dangers sufficient reason for remaining ashore”

I remembered this phrase from Vincent van Gogh today while diving at Arraial do Cabo in the South Atlantic Ocean. In the water I was fully calm, unlike in the city lately!

I didn’t believe even in my dreams that this December would be so full of work. We are starting the second Brazil based Team Mastery program for Team Coaching in the last day of February right after the carnival. The meetings for achieving our goal of gathering a kickass group of 23 learners for this transformational learning journey are intense and happen daily now. In Rio de Janeiro we work with the second Team Coach of the program, Anita Seidler, with a rhythm that would never be possible to keep running as we do now, if we didn’t believe  that all the sacrifices we make and risks we take now will pay back big time in some years. The real results are possible to see earliest around the FIFA World Cup year in Brazil at 2014, when we will see  and feel the grown productivity in teams stimulated by the Team Mastery program.

The logic of the fishermen is encouraging. They know that the sea is dangerous, and they can never be sure if they get fish by going there, but they go still! So do we, and so far it has been worth it.

Tagged under

More Action. More Chaos. More Mistakes. More Learning.

© 2008-2015 Monkey and Banana Osk. c/o Crazy Town, Lutakonaukio 7. 40100 Jyväskylä. Y-tunnus: 1864486-7.

Soita toimitusjohtajallemme Tatulle +358 40 831 8118

Monkey Business is a registered trademark of Monkey and Banana osk. Monkeys reserve the right to change themselves and the world.