Mene merta edemmäs kalaan!

Bloggaus suomeksi alla:

“Emme matkusta nähdäksemme jotain. Tarkoituksena on nähdä toisemme.” –Senge

Olemme matkustaneet viimeisen viiden vuoden aikana paljon. Jokainen apina vähintään kerran maapallon ympäri. Hitaimmat ja intohimoisimmat oppijat kahdestikin. Olemme oppineet matkustaessamme paljon. Samalla neljä apinaa on suorittanut jatkotutkinnon ulkomailla. Olisiko saman voinut oppia helpommin, ympäristöystävällisemmin ja nopeammin pysymällä kotona? Eli miksi mennä merta edemmäs kalaan? Mitä sieltä saa? Eikö meillä ole jo kaikki täällä suomessa?

_yellowoffice_by_ville_March_09__2013_at_1230AM

Stuart Brown kertoo kirjassaan PLAY leikin merkityksestä aivoille, mielikuvituksen kehitykselle ja sielun virkistymiselle. Evoluutiomme kannalta merkityksellinen “alkueliö” porskuttelee vieläkin merissä. Nuorena se on vilkas ja utelias veijari. Liikkuu paljon ja tutkii ympäristöään, ei pysy paikoillaan. Oppii ja kasvaa hyvin. Kunnes eräänä päivänä päättää kiinnittyä paikoilleen. Ja sitten se käyttää pikkuhiljaa aivonsa ravinnokseen. Eli syö päänsä. Voiko ihmiselle käydä samoin? Minun mielestäni voi. Jos päättää jo oppineensa tarpeeksi.

“Eksymällä löydät itsesi.” –Holstee

Itselläni reissussa on mielenmallit särkyneet korjaamattomasti. Mieli jonka uusi idea on kerran laajentanut ei pysty koskaan palaamaan ennalleen. En pysty palauttamaan mieltäni sille autuaan tietämättömälle tasolle jolla valtakuntamme rajoja vartioin vielä vuonna 2005. En pysty pyyhkimään pois niitä näkyjä ja hajuja joita kohtasin Kalkutan kaduilla ja Äiti Teresan hyväntekeväisyystyössä lapsikodissa marraskuussa 2012. Tai Piilaakson kiiltoa ja vauhtia. En pysty vaikka haluaisinkin, kokemukset ovat olleet niin voimakkaita. Ja niiden merkitys aukeaa vasta jälkikäteen. Kokemusta ei voi koskaan välittää.

Tulevaisuutta lähestytään usein menneisyyden kautta. “Ken ennustaa tulevaisuutta, valehtelee, vaikka olisikin oikeassa.”

“On vaikeaa muuttaa elämäntapaa tai tyyliä. Se ei onnistu käden käänteessä. Sun täytyy haluta sitä. Enemmän kuin mitään muuta. Eikä vaan pelätä ja juosta karkuun. Se on pilannut monta juttua.”

Ps. Jos haluat ladata omalle koneelle yllä olevan raportin, niin pdf-versio n. 35mb eli iso, löytyy täältä.

Here’s the blog text in English:

During our existence we monkeys have travelled a lot. Some of us twice around the world, all at least once. We have designed learning in over 20 countries. Four of us have done masters studies abroad. We have learned a lot while and by travelling. But WHY, oh why we travel? Couldn’t we learn the same in Finland? In the end Finland is part of the world.

Stuart Brown shares great stories in his great book, PLAY; how it shapes the brain, opens the imagination and invigorates the soul. One of interesting animals from our evolution lives in seas. As a youngster it is very active and curious. It travels around it surroundings, learns a lot and grows fast. One day something happens. And it stops moving and decides to settle down. Then it slowly uses its own brains as food… Eats his head! Can that happen to human being? I think it can. If you decide that you have learned enough.

“Once the mind has been stretched by a new idea, it will never again return to its original size.” -Oliver Wendell Holmes Jr.-

My mind has been happily broken during travelling. I have got lost and found myself. Dharavi slum in Mumbai and Silicon Valley have a lot in common. Both places are crowded with people. With people who have not given up. Loads of business is run in both places. Kids play and smile on both continents. I see same community power rocking in both places. For me Dharavi was a lot more impressive. It was cleaner that streets of Kolkata. It was an experience that can not be delivered. You have to live it. And you can never erase it from your mind. I will never forget the tears I cried when leaving Mother Teresa’s voluntary work in India.

“We don’t travel in order to see something. We travel in order to see each other.” –Peter Senge

“It´s hard to change the way of living. It does not happen just like that. You have to want it. More than anything else. Not to fear and run away. That has ruined many beautiful things.” -Jani drug addict in the documentary movie Reindeerspotting.

Ps. You can also download the report to your own computer as a pdf file (about 35mb).

Tagged under

More Action. More Chaos. More Mistakes. More Learning.

© 2008-2015 Monkey and Banana Osk. c/o Crazy Town, Lutakonaukio 7. 40100 Jyväskylä. Y-tunnus: 1864486-7.

Soita toimitusjohtajallemme Tatulle +358 40 831 8118

Monkey Business is a registered trademark of Monkey and Banana osk. Monkeys reserve the right to change themselves and the world.