Onnistunut honeymoon.

Bloggaus suomeksi alla:

Palasin vastikään vaimoni kanssa takaisin Suomeen ja sorvin ääreen kuherruskuukaudeltani. Honeymoon- reissumme oli 10 viikon pituinen, ja käsitti kolme maata: Fidzin, Uuden-Seelannin ja Cookinsaaret. Reissumme oli erittäin monipuolinen: olimme tropiikissa, rannalla, sukelsimme, snorklasimme, uimme paholaisrauskujen kanssa, uimme kylmissä vuonoissa, näimme delfiineitä, pingviineitä, meloimme, pyöräilimme ja vaelsimme useamman päivän reissuja, työskentelimme viinitilalla, telttailimme 20 yötä, ajoimme tuhansia kilometrejä autolla, kävimme luolissa, opimme saarielämästä, olimme eräällä saarella lähes ainoat turistit – tässä muutamia asioita. Ne, jotka elävät parisuhteessa, osaavat varmasti jo nyt arvata, että olipa varmaan hemmetin upea reissu, mutta varmasti puolison kanssa kuin paita ja peppu matkustaminen noin pitkällä reissulla on myös ajoittain haasteellista. Molemmat olettamukset ovat totta 🙂

Panorama_Marlborough_edited_suurempi

Marlborough’n viinialue Uudessa-Seelannissa.

Etukäteen ihmiset kommentoivat minulle reissua tyyllin: ”Noh, testaattepa avioliittonne saman tien”. Ajattelin, että mikäs tuossa, eiköhän me pärjätä tässä. Reissussa monessa kohtaa mietin kyllä, että joinakin päivinä tämä on kuin tv:n The Amazing Race, jossa pariskunnat päättävät seikkailunsa joko entistä vahvempana tai eronneena. Reissussamme tuntui olevan joitain samoja elementtejä, mutta näin jälkeenpäin koen, että tulimme koto-Suomeen entistä vahvempina.

Mitä sitten opin? Varmasti mielettömästi monesta asiasta, mutta tässä muutama parisuhteesta. Voiko tätä opittua käyttää myös muilla elämänaloilla? Onko avioliitto tai parisuhde elämämme ihmissuhteista se koettelevin ja opettavin? Voiko samoja oppeja käyttää työelämässä, tai toisinpäin?

Valtterin 5 teesiä honeymooniin:

1. Nauti matkasta ja sen jokaisesta päivästä. Erityisesti hyvästä päivästä.

2. Opi tekemistäsi virheistä – pyri oppimaan yksi, mahdollisimman simppeli asia, jonka oikeasti haluat muuttaa – ja muuta se. Pääsääntöisesti älä vältä virheitä – opi niistä.

Entinen kollegani ja ystäväni Janne Roiha jakoi minulle viime kesän alussa viisaita sanoja, jotka jäivät tiukasti mieleen. Janne sanoi, että aina parisuhteessa ei voi ymmärtää tai olla samaa mieltä toisen toimintatavoista tai mielipiteistä. Tämä voi aiheuttaa paljon kipua, koska tuo tapa voi olla suuresti erilainen kuin se oma tapasi. Samalla tärkeintä ei ole hyväksyä toisen tapaa, vaan tärkeintä on yrittää ymmärtää, miksi tuo asia tai tapa on toiselle niin tärkeä. Tämä sai minut ajattelemaan. Kun pidän Jannen sanat mielessä, pystyn myös hyväksymään ja ymmärtämään nuo asiat toisessa ihmisessä helpommin. Eri asiat ovat meille tärkeitä, eri syistä. Kun alkaa ymmärtää tätä monimuotoisuutta ihmisissä ja parisuhteessa, oppii tuota monimuotoisuutta myös yhtäkkiä arvostamaan – ei joka riidan hetkellä, mutta yleisesti paljon enemmän.

Puolisoa haluttaisiin usein hieman muuttaa. Toista ei voi kuitenkaan muuttaa. Omia piirteitään voi muuttaa, mutta vain, jos oikeasti haluaa. Voi olla, että paine olisi muuttaa monta asiaa kerralla, mutta oikeasti et voi muuttaa kuin yhtä asiaa kerrallaan, ja sekin voi viedä aikaa. Ole kärsivällinen, yksi saman mokan toisto ei pääsääntöisesti haittaa (riippuen tietysti mokasta). Puolisosikin huomaa ennemmin tai myöhemmin muutoksesi.

3. Opi tulkitsemaan puolisoasi perusasioissa. Jos toisella on huono päivä, älä kaiva syvemmälle.

4. Älä koskaan oleta, että toinen ymmärtää asiat samalla tavalla kuin sinä. Varmista ja ole perusasioissakin hyvin selkeä.

5. Inhimillinen lämpö, ymmärryskyky ja sosiaalinen äly ovat taidot, jotka ratkaisevat. Ymmärrä, mitkä ovat sinulle Must Win Battleja. Kaikessa muussa tule vastaan.

Esa Saarinen puhuu pihtauksen koston kierteestä parisuhteessa. Tämä tarkoittaa kierrettä, jossa ihmiset tekevät toiselle osittain tahallaan hallaa, koska toinen teki ensin sitä, ja koska minä en ainakaan ollut se, joka tämän riidan aloitti. Löydän itseni joskus toimimasta näin: tekemässä tarkoituksellista hallaa. Silloin hälytyskellosi pitäisivät alkaa soimaan ja lujaa. Mietin päässäni: Mihin tämä johtaa? Onko tässä järkeä?

Suurin osa pahimmista riidoista parisuhteessa ovat yleensä erittäin hataralla järkipohjalla – lähinnä itsepäisyyden tai huonon tuulen aiheuttamia. Tunnista Must Win Battlesi, eli milloin pää on pidettävä – näitä ei oikeasti voi olla kuin harvassa, mieti erittäin vakavasti, onko kyseessä oikeasti sellainen, vai onko kyse itsepäisyydestä – ja milloin on tultava vastaan. SINÄ voit tulla vastaan. Ymmärrä, että tilanteet, jotka sinua tuskastuttavat, tuskastuttavat toista aivan yhtä lailla. Turha siis kokeilla rajoja, joskus kupin reunat täyttyvät, ja jotain harkitsematonta voi tapahtua.

ValtterijaMaria

Valtteri ja Maria.

Sanonpa, että reissun jälkeen olemme vaimoni Marian kanssa entistä vahvemmalla pohjalla. Ja sanonpa, että se on mahtavaa!

Kirjoittanut: Valtteri

Tagged under

1 Comment

More Action. More Chaos. More Mistakes. More Learning.

© 2008-2015 Monkey and Banana Osk. c/o Crazy Town, Lutakonaukio 7. 40100 Jyväskylä. Y-tunnus: 1864486-7.

Soita toimitusjohtajallemme Tatulle +358 40 831 8118

Monkey Business is a registered trademark of Monkey and Banana osk. Monkeys reserve the right to change themselves and the world.