Rohkea ja kansainvälinen sukupolvi Suomesta – Gracias, Pukki ja kumppanit!

Viime päivinä olen kiinnittänyt huomiota nuorten suomalaisten rohkeuteen ajatella isosti ja luovasti. Olen havainnut useita esimerkkejä urheilun ja musiikin saralta. Tässä niistä muutama. Ensimmäinen räjähdysvoimaisen innostava asia on 19-v Mikael Granlundin ilmaveivi MM-välierässä Venäjää vastaan. Se on analogiana erinomainen siitä toiminnasta mitä tulevaisuudessa tarvitsemme, jos ja kun aiomme pärjätä globaalissa kilpailussa. Luova taituruuden osoitus, joka pohjaa omiin vahvuuksiin ja haluun laittaa osaaminen likoon ison päämäärän ja joukkueen puolesta.

Toinen esimerkki. Kesällä HJK:n paidassa pelannut 21-v Teemu Pukki iski kolme maalia kylmäpäisestä Schalke 04:n verkkoon europeleissä. Yhtäkkiä kiinnostukseni suomalaiseen jalkapalloiluun kaksinkertaistui. Meillä on nuori kaveri, joka haluaa ja osaa tehdä maaleja isoissa peleissä. Mahtavaa! Nyt Schalken riveissä Pukki jahtaa Saksan mestaruutta huippuhyökkääjien Huntelaarin ja Raulin kanssa peliajasta kilvoitellen. Katso ensimmäinen maali alla olevasta videosta.

Kolmas esimerkki tulee musiikin saralta. Heinäkuussa EP:nsä julkaissut Gracias sekä ystävät Noah Kin ja Ekow ovat kovassa nosteessa olevia suomalaisia räppäreitä. Tsekatkaa myös Graciaksen musiikkivideo, josta näkyy että kyseessä ei ole ketä tahansa kavereita. Hyvän englanninkielisen flow:n ja letkeiden biittien lisäksi minua kiehtoo kavereiden asenne, jonka 24-v Gracias kiteyttää City-lehden haastattelussa näin:

”Pitää tajuta se, että kun me tehdään englanninkielistä räppiä, niin meidän pitää ajatella isommin, että meillä isommat markkinat, kuin se, että jäätäisiin tänne Suomen sisäpuolelle.”

Aiaiaiai! Rakastan lukea tällaisia sanoja. Vasta 17-vuotias Noah Kim täydentää:

”Sit ku se lähtee isoksi, ni me ollaan vaan räppäreitä. Ei niin, että tää on kova räppään enkuks Suomesta, vaan että tää on kova räppään.”

Juuri näin, näille kavereille ei riitä, että pärjätään Suomen skaalassa, vaan pitää olla hyvä ja kiinnostava maailmanlaajuisesti. Tämä on innostavaa!

Neljäs esimerkkini on 16-v tuottaja ja DJ nimeltä Lenno. Aloin seuraamaan häntä joku aika sitten Facebookissa ja Twitterissä. Hyvää, ajankohtaista klubisoundia remixien ja oman tuotannon puitteissa. Kaveri ponnahti esiin Basson remix-kilpailun kautta, ja on tänä vuonna tehnyt remixejä isoille nimille Uutta-Seelantia myöten. Ei tässä vielä kaikki, vaan lukekaa nuoren herran kommentit City:n jutussa:

”Täytyy osata tuoda itseään järkevästi esille, ilman että tyrkyttää. Musabisnes toimii kuitenkin suhteilla, ei kukaan tule himasta hakemaan.”
”Ei tällaista musiikkia kannata tehdä pelkästään Suomeen. Tavoitteena on olla viiden vuoden päästä ulkomailla.”

Hunajaa korvilleni. Oma-aloitteisuutta, bisnesälyä ja kunnianhimoa hyvänä sekoituksena. Tätä me Suomessa mielestäni kaipaamme paljon enemmän.

Onneksi nuori sukupolvi tekee töitä kirkkaan tulevaisuuden eteen, rohkeasti ja määrätietoisesti. Siitä loistava esimerkki on valtavan työn myonteisemmän yrittäjyysilmapiirin puolesta tehnyt AaltoES eli Aalto Entrepreneurship Society. Kyseinen kollektiivi sai juuri mediaiskemän Wired-magazinesta. Huh huh. Nuoret kaverit ovat ottaneet homman haltuun ja rakentavat yhdessä muiden samanhenkisten kanssa Helsingistä euroopan kolmatta Start-Up keskittymää Lontoon ja Berliinin rinnalle. Kyllä kiitos! Tätäkin kannatan ja paljon.

Monkey Busineksen keski-ikä tällä hetkellä on n. 29 vuotta. Olemme iältämme kaikkia edellä mainittuja henkilöitä vanhempia. Täytin itse eilen 27-vuotta. Aika nuori minäkin. Mutta valtavasti on töitä, jotta saavutamme Monkeyna tavoitteemme olla v. 2017 olla maailman halutuin kumppani. Tarkkaan en osaa sanoa vielä missä, mutta tekemällä jatkuvasti uusia kokeiluja ja kehittämällä toimintaa löydämme juttumme varmasti. Ensi vuonna ajattelin ottaa askelia kohti tätä maalia keskittymällä siihen kysymykseen mistä Monkey Business aikoinaan lähti liikkeelle, eli mitä on työ ja johtaminen tulevaisuudessa (PDF 1mb)?

Jos tulevaisuuden johtaminen ja hyvät keskustelut aiheen ympärillä kiinnostaa, ota ihmeessä yhteyttä esim. puhelimella +358 40 731 2084. Se olisi kiva juttu. Lämpöistä joulunaikaa kaikille! t. Ville

Tagged under

  1. Janne Reply

    Innostava ja rohkaiseva postaus! Kiitos Ville. Uusi sukupolvi tarvitse rohkeutta ja tervettä itseluottamusta. Ei uhoa eikä narsismia, vaan luontevaa itseensä ja omiin kykyihinsä luottamista. Hienoa, että nostit esiin myös muusikoita kun useimmiten esimerkit tulevat urheilun maailmasta.

More Action. More Chaos. More Mistakes. More Learning.

© 2008-2015 Monkey and Banana Osk. c/o Crazy Town, Lutakonaukio 7. 40100 Jyväskylä. Y-tunnus: 1864486-7.

Soita toimitusjohtajallemme Tatulle +358 40 831 8118

Monkey Business is a registered trademark of Monkey and Banana osk. Monkeys reserve the right to change themselves and the world.