Olenko rehellinen itselleni?

Helmikuun alussa luin jutun Ilta-Sanomista mikä jäi päähäni pyörimään pitemmäksi aikaa. Juttu kertoi Australialaisesta hoitajasta nimeltään Bronnie Ware, joka oli erikoistunut saattotyöhön. Hän kirjoitti kirjan ”The Top Five Regrets of The Dying” perustuen omiin keskusteluihinsa kuolemaisillaan olevien ihmisten kanssa. Hän listasi kirjaansa asioita mitä ihmiset tekisivät toisin, jos pystyisivät.

Eniten ihmiset katuivat sitä etteivät olleet täysin rehellisiä itselleen elämänsä aikana. Heitä harmitti etteivät he olleet eläneet elämää omien halujensa ja odotuksiensa mukaan vaan yrittivät rakentaa elämänsä muiden odotuksiin pohjaten.

Elämä omien halujensa mukaan ei ole kaikkein helpointa. Aluksi täytyy tuntea itsesi, sitten täytyy tietää mitä haluaa ja lopuksi vielä toteuttaa se. Usein ihmiset painavat eteenpäin kertaakaan tutustumatta itseensä. Juoksevat oravanpyörässä. Tämä on tullut monesti esille myös Monkey Busineksen järjestämissä valmennuksissa. Oman itsensä kuuntelemiselle täytyy järjestää aikaa, jotta sitä voi ymmärtää. Sitten pitäisi ymmärtää mitä haluaa. Tässä pitää vielä pystyä sulkemaan pois taustakohina eli perheen, kavereiden ja yhteiskunnan odotukset. Pystyä löytämään ne asiat, mitkä oikeasti tekevät sinut yksilönä onnelliseksi. Sen jälkeen on helpompaa tehdä myös muut onnellisiksi.

Monesti ihmiset pääsevät tähän vaiheeseen. He tuntevat itsensä, tietävät mitä haluavat, mutta eivät rohkene toteuttaa sitä. Sekös sitten elämän ehtoopuolella sapettaa. Tähän me myös Monkey Busineksessa iskemme. Tehtävämme on auttaa yksilöitä sekä organisaatioita rohkeasti toteuttamaan itseään. Löytää se timantti ja supersankariaines mikä on piilossa pinnan alla ja aloittaa tykitys.

 

Tässä vielä kysymys perjantai-illan ratoksi. Mikä sinua kaduttaa ja mitä muuttaisit, jos tämä olisi viimeinen päiväsi tässä elämässä?

Alla TOP5-lista asioista, mitä ihmiset katuivat kuoleman lähestyessä pohjautuen Waren keskusteluihin:

1. Toivon, että minulla olisi ollut rohkeutta elää niin että olisin ollut rehellinen itselleni, eikä sitä elämää, jota muut minulta odottivat.

Ware: ”Tämä oli ylivoimaisesti yleisin katumuksen aihe. Kun ihmiset huomaavat, että heidän elämänsä on melkein ohi, he katsovat taaksepäin ja näkevät, miten moni haave on jäänyt toteuttamatta”.

2. Toivon, että en olisi tehnyt niin kovasti töitä.

Ware: ”Tämän kuulin jokaiselta miespotilaalta, jota hoidin. He puhuivat lastensa kasvamisesta ja elämänkumppaneidensa seurasta.”

3. Toivon, että minulla olisi ollut rohkeutta ilmaista tunteitani.

Ware: ”Monet olivat tukahduttaneet tunteitaan. He olivat tottuneet elämään keskinkertaisesti, eikä heistä koskaan tullut sellaista, jollaiseksi heidän olisi ollut mahdollista tulla.”

4. Toivon, että olisin pitänyt yhteyttä ystäviini.

Ware: ”Jokainen kuolemaisillaan oleva ihminen kaipaa ystäviään.”

5. Toivon, että olisin sallinut itseni olla onnellisempi.

Ware: ”Tämä oli yllättävän yleistä. Monet ymmärsivät vasta kuolinvuoteella, että onnellisuus on valinta. He olivat jumittuneet vanhoihin rutiineihin ja tapoihin.”

More Action. More Chaos. More Mistakes. More Learning.

© 2008-2015 Monkey and Banana Osk. c/o Crazy Town, Lutakonaukio 7. 40100 Jyväskylä. Y-tunnus: 1864486-7.

Soita toimitusjohtajallemme Tatulle +358 40 831 8118

Monkey Business is a registered trademark of Monkey and Banana osk. Monkeys reserve the right to change themselves and the world.