Teko vai mielikuvitus, kumpi tulee eka?

Osallistun tänään Mikkelissä #IhminenPlus -tapahtumaan, jossa kuulin heti alkuun Dr. Koert van Mensvoortin innostavan ja informatiivisen esityksen. Hän käyttää spekulatiivisia, kenties tulevaisuudessa mahdollisia konsepteja työkaluina keskustelun synnyttämiseksi.

Hänen Nano Supermarket -konseptinsa esimerkiksi oli erittäin inspiroiva Konttikiertokoulua silmällä pitäen – Nano Supermarket esittelee mahdollisesti tulevaisuudessa myytäviä kekseliäitä tuotteita kuten Nano-viini, joka mikrossa muuttuu miksi tahansa viiniksi tai Nano-maali, jonka väriä voi ohjata älypuhelinsovelluksella. Samoin hänen pyramidimallinnus teknologian muuttumisesta osaksi “luontoa” on mielestäni kovaa kamaa ja erittäin mielenkiintoinen, mihin tutustumista voin lämpimästi suositella.

Loppuun eräs opettaja esitti kysymyksen, mikä olisi tärkein tulevaisuuden taito, mitä heidän tulisi opettaa nuorille. Koert vastasi, että hänen henk.koht. mielipide on, että tärkein taito on mahdollisten tulevaisuuksien kuvittelu, niiden mahdollisuuksien visualisointi ja tekeminen todeksi.

Heitin ajatuksen tärkeimmästä tulevaisuuden taidosta nopeasti Tatulle, ja Tatu vastasi, että eikö kyse ole enemmän siitä, että aletaan tekemään jotain, ja sitten tajutaan mistä on kyse. Näin kannustaa mm. Jaana Venkula, kuka sanoo että alussa oli teko. Ja jokseenkin samoilla linjoilla on myös Savonian Muotoilun yliopettaja Ilkka Kettunen, kuka kuvaa näkemystään muotoiluprosessista seuraavasti:

Ensimmäisessä mallissani älyäminen, tieto, oli ennen muotoilua, jälkimmäisessä mallissani muotoilu on ennen tajuamista. Aikaisemmin opetin, että muotoiluongelma täytyy ymmärtää ennen kuin sen voi ratkaista. Nyt opetan, että tilannetta ei voi ymmärtää ennen kuin on tehnyt jotakin.

Pohdiskelen täällä suhdetta mahdollisten tulevaisuuksien kuvittelun ja mahdollisten tulevaisuuksien tekemisen suhdetta. Vähän pilke silmäkulmassa kysynkin:
a) Tuleeko idea ennen tekoa, vai teko ennen ideaa?
b) Tuleeko ymmärrys ennen tekemistä, vai ymmärrys tekemisen kautta?
c) Tuleeko mahdollinen tulevaisuus kuvitella ensin, ja tehdä vasta sitten, vai tuleeko ensin aloittaa toiminta, ja sitten luoda kuvia ja malleja mahdollisista tulevaisuuksista?
d) Onko tällainen pohdinta turhaa, eikä ideaa ja tekoa sinänsä voi erottaa toisistaan aikajanalla?
e) Kuinka nopeasti prototyyppi tulisi rakentaa? Voiko proton/kokeilun tehdä liian nopeasti?

Tagged under

More Action. More Chaos. More Mistakes. More Learning.

© 2008-2015 Monkey and Banana Osk. c/o Crazy Town, Lutakonaukio 7. 40100 Jyväskylä. Y-tunnus: 1864486-7.

Soita toimitusjohtajallemme Tatulle +358 40 831 8118

Monkey Business is a registered trademark of Monkey and Banana osk. Monkeys reserve the right to change themselves and the world.