Synnytämme aina valmiita itsensä johtajia!

Aktiivipoika Tatu sai joululahjaksi mielenkiintoisen kehityshaasteen. Tehtäväni on vetää pulkassa hanketta josta syntyy opetussuunnitelma Pihtiputaan lukion uudelle johtajuuden erikoislinjalle. Vastaan koko opetussisällön tuottamisesta, sekä markkinoinnin virittämisestä jotta linjalla aloittaa syksyllä 2015 kaksitoista iloista tulevaisuuden johtajaa. Oppiminen tulee linjalla olemaan hyvin käytännönläheistä ja kokemuksellista. Se toteutetaan eri yhteistyötahojen kautta, pääyhteiskumppanina Suomen Partiolaiset ja yrittäjät. Kuinka johtamista ja yrittäjyyttä oppii?

luonnos

Tatun & Pihtiputaan lukion haaste luonnosvaiheessa.

Rajua kehitystyötä on takana jo kokonainen viikko. Muotoiluajattelullisesti olen yrittänyt altistua aiheelle eri tavoin ja pitäytyä vastauksien kirjoittamisesta tahi suorasta ideoinnista. Sen sijaan olen koettanut löytää kysymyksiä joihin opetussuunnitelman olisi vastattava. Yksi tähän mennessä avaavimmista ja innostavimmista on ollut: ” Mitä johtajuuslukiossa pitäisi oppia?” Ja tätä olen sitten itseltäni ja ihmisiltä kysellyt. Mielelläni kuulisin sinun ajatuksiasi aiheesta, tässä alla vastaani tulleita ajatuksia:

” Oppimaan oppimista eli ihan itse ajattelua – opettajalla ei ole yhtä oikeaa vastausta. Vaikka me opettajat usein pelkäämmekin tunnustaa ettemme tiedä kaikkea. Jotenkin sitä pelkoa pitäisi vähentää, saada aikaan enemmän aitoa keskustelua, pohdintaa ja ihmettelyä.”

”Systeemiäly pitäisi olla yksi opetettava juttu ja tulevaisuudentutkimus, skenaariot.”

”Dialogi. Muotoiluajattelu. Itsensäjohtaminen. Empatia. Visuaalinen ajattelu.”

spiderman

Millaisia mielenmalleja on supersankareista joita lukio kouluttaa?

Paljon nuo listalle nousseet asiat ovat asenteellisia juttuja. Ja asenteiden on muututtava myös opettajien puolella. Tekijä on aina sankari ja tekeminen luo kulttuurin. Jännityksellä jään itsekin seuraamaan mitä Aktiivipoika saa aikaa. Aktiivipoka on päällä vai jääkö Aktiivipiiaksi? Itseään voi kuitenkin armahtaa ajatuksella: ”ainoa epäonnistuminen on, etten opi, mitään.”

kindlymonkey

Mitä tapahtuu kun Monkey Business pääsee vauhtiin Pihtiputaan lukiossa?

Kirjoittanut: Aktiivipoika Tatu

 

Tagged under

More Action. More Chaos. More Mistakes. More Learning.

© 2008-2015 Monkey and Banana Osk. c/o Crazy Town, Lutakonaukio 7. 40100 Jyväskylä. Y-tunnus: 1864486-7.

Soita toimitusjohtajallemme Tatulle +358 40 831 8118

Monkey Business is a registered trademark of Monkey and Banana osk. Monkeys reserve the right to change themselves and the world.