Menestyvän kasvuyrityksen 5 teesiä.

Bloggaus suomeksi alla:

Hei moi! Se on Janne täällä, pitkästä aikaa. Terveisiä Kokkolasta. Täällä on ollut kivaa ja opettavaista. Kun siirtyy yrittäjän hommasta julkiselle sektorille, on edessä monta jännittävää ja ihmeellistä asiaa. Tämä julkinen puoli on hieman erilainen, mutta sanoisin silti, että mainettaan parempi. Lähinnä erot näkyvät tehokkuudessa ja arvon tuottamisen ymmärtämisessä. Monia asioita tehdään vain sen takia kun niin on aina tehty. Ihmiset täällä kuitenkin ovat ihan yhtä huippuja kuin muuallakin. Kahvihuoneessa lentää ihan yhtä levoton läppä kuin keltaisella toimistolla konsanaan.

Toimin siis nykyään yrityskehittäjänä Kokkolanseudun kehitysyhtiössä Kasvuinno -projektissa. Tavoitteenamme on tukea ja auttaa keskipohjalaisia pk-yrityksiä kasvun ja kansainvälistymisen tielle uusin ja innovatiivisin keinoin. Tilanne on minulle herkullinen. Saan tutustua päivittäin mielenkiintoisiin yrittäjiin ja heidän mitä ihmeellisimpiin yrityksiinsä. Sitten pohdimme yhdessä miten toimintaa voi kasvattaa ja miten taklata pahimpia kasvun esteitä. Työ on ollut hauskaa, haastavaa ja innostavaa.

nuoli

Mitä kohti vuonna 2014?

Oman yrittäjäkokemuksen ja muutaman sadan tapaamani tyrittäjän kokemusten perusteella ajattelin tiivistää menestyvän kasvuyrityksen viisi teesiä. Kiteyttäminen jäsentää myös omia ajatuksia, joten siksi tehtävä oli mieluisa ja hyödyllinenkin. Listalta jäi varmasti pois monta tärkeää pointtia, mutta pitämällä huolta näistä viidestä olet jo hyvässä vauhdissa

1. Tiedä mitä myyt.

On hämmästyttävää kuinka usein yrittäjä ei oikein osaa vastata kysymykseen mitä hän oikein on myymässä. Toki se näennäinen vastaus osataan antaa, eli esim. ”no me myydään tätä softaa”. Se ei kuitenkaan riitä. Sinun pitää ymmärtää mitä arvoa asiakkaalle tuotat. Mitä asiakas softallasi tekee? Minkä ongelman se poistaa? Minkä tarpeen se tyydyttä

2. Tunne asiakkaasi.

Auttaaksesi asiakasta sinun pitää ymmärtää hänen maailmaansa. Kun asiakkaasi tarve muuttuu, myös yrityksesi tarjooman pitää myös muuttua. Tai sitten sinun pitää löytää uudet asiakkaat. Asiakas osaa hyvin harvoin itse sanoa mitä hän tarvitsee, siksi sinun pitää todella tuntea hänet. Kuuntele, tee havaintoja, luota intuitioosi. Myyt sitten mitä tahansa, sinun tehtäväsi on palvella asiakastasi ja saada hänet tuntemaan itsensä erityiseksi.

3. Pysy kärryillä.

Pidä itsesi ajan tasalla siitä miten yritykselläsi menee. Ja kyllä, tarkoitan numeroita, kylmiä faktoja. Jos et tiedä miten viime kuu meni, nyt voi olla jo liian myöhäistä. Numerot eivät valehtele, eivätkä ne perustu mutuun. Valitse mittarit tarkkaan, seuraa niitä aktiivisesti ja käytä tarpeeksi aikaa tulosten analysoimiseen. Jos tämä ei sinua kiinnostaa, unohda yrittäjyys tai palkkaa henkilö hoitamaan tämä työ puolestasi. Tosin hänellä ei ole omat rahat kyseessä, joten paras tekijä tähän työhön on yrittäjä itse.

4. Kokeile jatkuvasti uusia juttuja, uusien tyyppien kanssa.

Jämähtäminen on menestyksen makuun päässeen yrityksen suurin haaste. Tyytyväisyys vallitsevaan olotilaan ajaa turvallisuushakuiseen toimintaan. Alat miettimään kuinka voisit turvata olemassa olevan ja varmistaa menestymisen jatkossa. Kuten moni jo tietää, varmuutta ei kuitenkaa koskaan ole. Siksi on tärkeää, että teet jatkuvasti pieniä kokeiluja, joilla selvität mikä toimii ja mikä ei. Muista myös tehdä asioita uusien ihmisten kanssa. He haastavat sinua näkemään maailman uudella tavalla ja toimivat ajatustesi leikkikenttänä.

5. Tee elämästäsi hauska!

Seuraamalla intohimoasi teet elämästäsi elämisen arvoisen. Jos et tiedä mikä intohimosi on, palaa teesiin nro 4. Jokainen päivä voi olla seikkailu ja elämäsi paras päivä jos vain uskot niin. Rationaalisuus on yliarvostettua. Luota vaistoosi ja tartu siihen mikä kuulostaa hauskalta, vaikka et osaisikaan perustella sitä. Ota sopivan kokoisia riskejä ja pidä yllä jännitystä. Muista, että ihmiset katuvat kuolinvuoteellaan eniten niitä asioita, jotka jättivät tekemättä.

tapsa

Janne. Projektipäällikkö Kosekilla. Once a monkey, always a monkey.

Näillä teeseillä mennään kohti vuotta 2014! Tulkaa käymään Kokkolassa, lupaan tarjota kaffit!

Janne Monkey

 

(Tämän tekstin kirjoittaja on Monkey Busineksessa yrittäjänä useamman vuoden toiminut, meille rakas Janne Roiha.)

Tagged under

More Action. More Chaos. More Mistakes. More Learning.

© 2008-2015 Monkey and Banana Osk. c/o Crazy Town, Lutakonaukio 7. 40100 Jyväskylä. Y-tunnus: 1864486-7.

Soita toimitusjohtajallemme Tatulle +358 40 831 8118

Monkey Business is a registered trademark of Monkey and Banana osk. Monkeys reserve the right to change themselves and the world.