Yrittäjyyskasvatusstrategia?

[tp lang=”fi” not_in=”en”]

Olen työskennellyt yrittäjyyskasvatuksen parissa vuodesta 2007. Aluksi olin sen kohteena, opin yrittäjyyttä tekemisen kautta tiimiyrityksessä Tiimiakatemialla Jyväskylän Ammattikorkekoulussa. Valmistumiseni jälkeen, tai itse asiassa jo Tiimiakatemia-vuosieni aikana (2007-2011) kiinnostus tiimiyrittäjyyden, tiimioppimisen ja yrittäjyyskasvatuksen teemoihin kasvoi sellaisiin mittoihin, että halusin lähteä kehittämään niitä. Sillä tiellä olen.

2013-02-06-LeftBrainRightBrain21

Ihmiset ovat erilaisia. Siksi pitää olla erilaisia yrittäjyyskasvatuksen metodeja.

Mitä on yrittäjyyskasvatus? Olen sitä sukupolvea, joka on käynyt peruskoulun ja 2. asteen koulut aika lailla ”rauhassa” yrittäjyydeltä, yrittäjyyskasvatukselta, yrittäjyyteen kannustamiselta. Tämä on siis mielenmallini, jos vertaan siihen miten yrittäjyyttä tuodaan kouluissa oppilaille aina vain monimuotoisemmin ja varhaisemmassa vaiheessa. On Nuori Yrittäjyys Ry:tä, 4H:ta, Yrityskylää  ja vaikka mitä. Olen sitä polvea, jolle kerrottiin, muistikuvieni mukaan, että yritykset tarjoavat työpaikkoja. Niihin mennään töihin, niitä perustavat vain harvat ja valitut. Yrittäjä. Tuo sana oli minulle kaukainen käsite vielä lukion viime metreille saakka.

Näin jälkikäteen ajateltuna olen ollut ”yrittäjä” 13-vuotiaasta saakka. Ei minulla y-tunnusta ole ollut, jos vain sen kautta lasketaan yrittäjäksi. Sen sijaan, sisuunnuin vanhempiini joiden mielestä saan Nokia 3210:n vain jos tienaan siihen rahat itse. Perhetutun mansikkatilalle poimimaan mansikoita, mars. Kiitos äiti ja isä! Innostuin työteosta ja tienaamisesta ja siitä asti olen kasvattanut verkostoani, kartuttanut cv:tä, ottanut vastuuta ja pyrkinyt eteenpäin. Pidänkin enemmän sanasta yritteliäs. Olen kiitollinen myös kaikille niille tahoille, jotka ottivat minut töihin jo nuorella iällä. Laukaan kunta, Lievestuoreen Varikko, Laukaan Vapaa-aikatoimi, Laukaan seurakunta, Vaajakosken Rakennuspalvelu, Koivulan Mansikkatila ja Pandan makeistehdas. Pääsin tekemään ja kokemaan paljon. Ennenkaikkea kokeilemaan.

school

Lassi & Leevi (Calvin & Hobbes by Bill Watterson)

Millaista strategiaa yrittäjyyskasvatuksen toteuttamiseen tarvitaan?

Puhun omasta kokemuksesta; tarvitaan onnistumisen kokemuksia, luottamusta, kannustavaa ilmapiiriä, rohkaisevia ihmisiä. Tukiverkkoja, jos kokeilut eivät aina onnistukaan. Positiivista kierrettä – innostavia esimerkkejä. TAIVAS + HELVETTI tarinoita. Ei hyssyttelyä, vähättelyä, ihmettelyä eikä turhia rajoituksia. Ei pilvilinnojen rakentelua, mutta mahdollisuuksia esiinkaivamista.

Tarvitaan rohkeutta. Kokeiluja. Innostusta ja iloa.

En ihan oikeasti voi kuvitellakaan, että missä olisin nyt, jos en olisi syksyllä 2006 Jyväskylän Cycnaeus-lukion opinto-ohjaaja Kaisa Helteen ohjeesta kävellyt Piippukadulle ja Tiimiakatemian ovesta sisään. Minulle yrittäjyys on itsensä toteuttamista ja kokeiluja. Tekoja joilla yritän tehdä maailmasta parempaa paikkaa. Merkityksellistä työtä. Jotkin valinnat muuttavat elämän suunnan täydellisesti. Kiitos Kaisa.

palmunjuurella

Rarotongalla keväällä 2011, Osuuskunta unelManian maailmanympärimatkalla.

 

Yritykset ja yrittäjyys luovat kasvua ja elinvoimaa. Tätä haluan edistää. Olen pari viime vuotta työskennellyt muun muassa Nuori Yrittäjyys- valmentajana sekä korkea-asteella että 2. asteella (Turun AMK, HUMAK, Turun Yliopisto, Paasikivi-Opisto) Olen myös ollut mukana Turun Yrityskylä-hankkeessa. Tämän lisäksi olen ollut aktiivinen Boost Turku Entrepreneurship Societyn jäsen 2011 vuodesta, ja nyt vuoden 2014 alusta aloitan siellä myös yhteisömanagerin roolissa työt. Muun muassa näiden käytännön, ruohonjuuritason tekojen lisäksi olen ollut mukana luomassa ja jalkauttamassa Varsinais-Suomen Yrittäjyyskasvatuksen Strategiaa 2020 (sen löydät linkin takaa tämän postauksen lopusta). Kuulun Varsinais-Suomen Yrittäjänuoriin, ja meidän ensi vuoden teemana on juurikin yrittäjyyskasvatus ja YES-Yrityskummitoiminta. Koko Suomen maassa on paljon hyvää pöhinää käynnissä yritteliäisyyden, yrittäjyyden ja ennen kaikkea TEKOJEN aikaansaamiseksi.

Mitä me voisimme tehdä seuraavaksi yhdessä?

Lisää tutkittavaa ja inspiraatiota löydät täältä: 

Tsekkaa Varsinais-Suomen Yrittäjyyskasvatuksen strategia 2020 täältä: http://varsinais-suomi.yes-keskus.fi/yrittajyyskasvatuksen_strategia/

Tsekkaa Tiimiakatemia: http://www.tiimiakatemia.fi/fi/

Tsekkaa TAIVAS + HELVETTI: http://taivasjahelvetti.fi/

Tsekkaa The Pop Up Company: http://www.thepopupcompany.fi/

Tsekkaa Yrityskylä: http://yrityskyla.fi/fi/

 

Kirjoittanut: Minna

Tagged under

More Action. More Chaos. More Mistakes. More Learning.

© 2008-2015 Monkey and Banana Osk. c/o Crazy Town, Lutakonaukio 7. 40100 Jyväskylä. Y-tunnus: 1864486-7.

Soita toimitusjohtajallemme Tatulle +358 40 831 8118

Monkey Business is a registered trademark of Monkey and Banana osk. Monkeys reserve the right to change themselves and the world.