Referenssi: Esimiesten tuki muutoksessa -valmennukset

Tämä referenssi on ollut osa Yellow Press – Kokeilut 1/2015 -uutiskirjettämme. Käy vilkaisemassa koko kirje tästä.

Emme voi kertoa organisaation nimeä tai tarkkoja yksityiskohtia tällä sivulla. Jos sinua kuitenkin kiinnostaa kyseinen case, kokeilut ja kokeilukulttuuri, ota yhteyttä: Valtteri Melkko, +358 40 5251882, valtteri@banana.fi

Voitimme erään suomalaisen suuryrityksen Tuotannot-yksikön kilpailuttaman Esimiesten tuki muutoksessa -julkisen tarjouskilpailun maaliskuussa 2014. Tuo hanke oli historiamme tähän asti suurin projekti. Valmensimme suurimman osan yksikön esimiehistä.

Hankkeen kesto: 9kk
Valmennettujen esimiesten määrä: 25
Kokeilujen määrä: vähintään 54 (ihan kaikkia ei dokumentoitu)
Mistä valmennus koostui 4 eri ryhmää, mukana esimiesten lisäksi tiimien avainhenkilöitä, 3 valmennustapaamista / ryhmä
Tavoitteet: Saada esimiehet tekemään mahdollisimman monia heitä ja heidän tiimejään muutostilanteessa tukevia kokeiluja valmennustapaamisten välissä.
Esimerkkejä esimiesten ja tiimien valmennuksen aikana tekemistä kokeiluista:

  • Tiedon liikkuminen tiimissä niin, että se on jokaisella kiireisessä arjessa saatavilla: 1. Työpisteisiin tabletit, joista näkee jo valmiiksi suodatetusti uusimmat “uutiset”, tapahtumat, päivitykset
  • Ongelmiin pureutuminen, asiakkaille viestintä ja vertaisten johtaminen tiimissä: Perustetaan paja miettimään vielä tarkemmin mikä meidän ongelma on. Jatkamme viestintää asiakkaiden suuntaan, ja lisäämme vertaisten johtamista. Haavena ottaa Googlen työkalut paremmin käyttöön, jossa voisimme synnyttää many-to-many keskustelua yksisuuntaisen viestinnän lisäksi
  • Asiakkaan tarpeet: Tehdään kysely asiakkaidemme tarpeista. Käydään kyselyn tulokset läpi porukalla, otetaan sieltä suuret linjat, kehitysideat, ja mitä rakenteellisia muutoksia meidän tarvitsee tehdä, että se on mahdollista.
  • Itsensä johtaminen: “Olen opetellut sanomaan EI tiimiäni ja itseäni koskemattomille, epämääräisille, mutta silti usein tuleville pyynnöille. EIn kautta opin paremmin johtamaan itseäni ja sitä kautta muita”
  • Vastuiden kirkastaminen: Kirkastimme vastuita toisen lähellä olevan tiimin kanssa. Tiimiläiseni ovat kertoneet: “Olen kokenut että kiireen tunne on vähentynyt huomattavasti. Olen saanut myös rauhaa keskittyä omaan työhön, kun tietää että toiset hoitaa. Välillä on seesteisempää aikaa, kun voi keskittyä yhteen asiaan kerrallaan.”
  • Luovuus: Keskustelimme luovasta hetkestä: Mitä se luova hetki on? Mitä se tarkoittaa? Miten niitä on vietetty? Kokeiluyritys. Jaettiin osasto pareihin. Meni pieleen! Opimme: Luovaa hetkeä ei voi aikatauluttaa. Jatko: Luovien hetkien tunnistaminen ja lisääminen

Esimiesten ja päälliköiden kommentteja valmennuksesta:

”Kritiikki ja toimenpidelistaukset ovat joskus aikamoisia. Siksi on hyvä, että yritetään tehdä pienin askelin, ehkä vähäpätöiseltäkin tuntuvia juttuja. Kukaan ei ole virheetön ja asioille tulee helposti sokeaksi.”
”Kannattaa ruveta itse rohkeasti tekemään muutoksia – kokeilla eikä odottaa ohjeita, kokeilujen/muutosten ei tarvitse olla pysyviä”
”Hienoja juttuja ollaan saatu aikaan Monkey Busineksen kanssa.”
“Eihän me sitä asiaa olisi mietitty ellette te olisi ‘pakottaneet’. Tällainen kokemuksien vaihto ja mietintä koko yksikölle niin, että joku pitäisi asian jiirissä, olisi hyvä.”
”Tämä (valmennus) on pakottanut olemaan aloillaan. Hyöty tästä tulee tulevaisuudessa. Tällaisia kohtaamisia pitäisi olla, jotta opittaisiin tuntemaan toisemme.”
”En ole vuosiin voinut keskustella yhdessä tiimiläisteni kanssa yhtä pitkään.”
”Valmennus palautti uskoni työhön ylipäätään – se palautti keskustelun ja tekemisen oikeille raiteille.”
“On arvokasta kuulla muiden tiimien tarinoita. Se avartaa kokonaiskuvaa.”
“Asiat, joita pidin alussa tärkeinä, eivät olekaan tärkeitä, huomaan sen nyt. Löytyi tärkeämpiä caseja.”
”Yleensä asiat jää vain puheeksi. Nyt irtosi enemmän kuin normaalisti”
”Meillä on loistoidea, jota lähdetään heti kokeilemaan. Pitkästä aikaa todella hyvä päivä.”
”Kyllä tästä jotenkin sai uutta virtaa panostaa ja vireillä oleviin kehityskohtaisiin”
”Hyvä ja rento. Tukeva ja footpressure hyvä. Taikaa ja totta. Terapiaa ja unelmia. Voi kyllä suositella.”
”Johda itseäsi. Käytä siihen aikaa.”
”Näitä valmennuksia työelämän kehitykseen on vuosien varrella ollut lukuisia, mutta tässä oli jotain erilaista, tykkäsin tyylistä.”

Lopputuloksia:

Lopputulosten mittarointi tällaisissa hankkeissa on vaikeaa. Tulokset riippuvat toki siitä, mitä kaikkea muuta organisaatiossa tapahtuu tällä väin, mutta ennen kaikkea ihmisistä itsestään – niinpä ne vaihtelevat hyvin paljon tiimistä toiseen. Hankkeen lopputuloksia voi kuitenkin ehkä hieman raottaa näiden kommenttien kautta:

Puoli vuotta valmennuksen jälkeen: ”Vaikutusta on ollut. Metodit ja työkalut käytännönläheisiä, helppo ottaa omaan työkalupakkiin.” – tiimiesimies

”Monkey Busineksen kanssa on ollut helppoa ja tuloksellista tehdä yhteistyötä” – eräs päällikkö

”Valmennuksella on ollut vaikutusta esimiesten arkeen. Kokeiluja tarvitsemme enemmän ja koko ajan.” – eräs päällikkö

”Emme olisi ikinä pystyneet käymään asiaa läpi niin objektiivisesti, syvällisesti ja kokonaisvaltaisesti ilman Monkey Businestä” – eräs toinen päällikkö

Tagged under

I am working as a part of a collective called Monkey Business. I am one of the seven owners in Monkey Business / Monkey And Banana Cooperative. On a mission of making the world more FUN and YELLOW. We Monkeys believe that work should be more fun and less junk for people. We shape working habits, working surroundings & environment, and sometimes the work itself. We do that through learning design and participatory methods. In practice in most projects, this means that we get people in the organizations to speak differently, from their heart - act differently, more proactively - excited about developing their work and the whole organization forward. We do this by opening their views and especially by immediate ACTION, doing continuous experiments. I also work in Team Coaching international team entrepreneurs and mentoring lecturers at a new BBA degree program in Restaurant Entrepreneurship at Laurea University of Applied sciences.

Website: http://www.banana.fi

Google Profile

More Action. More Chaos. More Mistakes. More Learning.

© 2008-2015 Monkey and Banana Osk. c/o Crazy Town, Lutakonaukio 7. 40100 Jyväskylä. Y-tunnus: 1864486-7.

Soita toimitusjohtajallemme Tatulle +358 40 831 8118

Monkey Business is a registered trademark of Monkey and Banana osk. Monkeys reserve the right to change themselves and the world.