Joulukalenterin luukku 8 – ”Uskonto 10, matikka 5.”

”Voimalla seitsemän pallon, mennään sekaisin!” Jannen loistopostauksesta syttyneenä en voi enää kirjoittaa mitään järkevää. Lisäksi pannullinen pressoa saa tassut sutimaan nopeammin kuin ajatus. Silloin tilanteena on tämä:

Mielestäni tuo Miles Davisin kuuluisa lause kuvaa hienosti ”tekeminen edellä – filosofiaa”. Tantouristin kyseessä ollessa filosofiana voi myös olla kärsimättömyyden ja laiskuuden kombinaatio. Tarve saada nopeasti ja helposti aikaiseksi jotain. Silloin myös altistaa itsensä preesensissä toimimisen riskeille eli virheille. Ja niistähän moni tykkää, niitä on helppo kritisoida. Minäkin tykkään virheistä, niistä oppii ja ne pitävät nöyränä. Todellinen kriittisyys vaatii mielestäni kuitenkin asian syvempää tuntemista. Tällöin voi auttaa toista vieläkin paremmaksi. Itse näen jatkuvan itsensä kanssa kilvoittelun ja preesensissä toimimisen ainoaksi mahdollisuudeksi tuottaa uusia luovia ratkaisuja. Suunnittelemalla kaiken etukäteen, luomalla varmuuden harhan, ei jää tilaa improvisaatiolle eli omalle heittäytymiselle mahtavaan tennikseen venymisalueen ihanille pelikentille. Tietysti pelikentälle astuttaessa peruspelin on oltava kunnossa ja pelin tarkoitus mielessä. Muuten voi olla ulkona kuin:

Syksyn aikana olen saanut harjoitella tennistä Partuksen Vilma ”tupla-V” ”the Xena” Väisäsen kanssa YEP -hankkeen Kipinä-päivissä. Lintulauta on kuvattu eilen Viitasaarella, Muikunlahden Kartanossa jossa olimme sytyttämässä Kipinää POKE opettajille. Siellä lapsuuden ystäväni Janne Liimatainen, nykyään opettajana POKE:lla, muistutti minua yrittäjyyden perusteesistä: ” Yrittäjän todistuksessa pitää olla uskonto kymppi ja matikka vitonen”. Noin 500 opettajan kanssa toimiessani syksyn aikan olen kohdannut muutaman mielenmallin yrittäjyydestä ja ajattelin ne tässä nyt romuttaa. Ne ovat mennyttä maailmaa.

TOP 5 STEREOTYPIAT YRITTÄJYYDESTÄ:

1. Yrittäjä on rahan ahne kakkiainen.

2. Yrittäjä on aina töissä.

3. Verottajan tarkoitus on tehdä yrittäminen kannattamattomaksi.

4. Asiat on suunniteltava ja tiedettävä aina etukäteen.

5. Kaikki tarttee tehä itte.

Sinä saat aivan vapaasti uskoa noihin. Uskon minäkin joulupukkiin. Itse olen viime aikoina mutustellut sisältöä Lifestyle Company sanalle. Ja se mielestäni jyrääkin kaikki stereotypiat. Lifestyle Company:

Yrittäjän/yhteisön aidolta arvopohjalta ohjautuvaa eettistä toimintaa. (joka mahdollistaa merkityksellisen elämän elämisen.) -Tantourist 2010-

Siis jotain jossa teot näyttävät arvot todeksi. Jos haluaa tehdä rahaa, se kannattaa näyttää. Jos arvostaa perhettään, se näkyy. Jos haluaa oppia, tekee tekoja. Elää siis elämänsä taideteosta niin kuin itse haluaa viivoja vedellä. Suureksi avuksi tällä matkalla ovat olleet Jukkapoika Ja Raappana uusimmilla kiekoillaan.

”saattaa raha haukata palan sun identiteettii…” ”tyytyväisyys on vaikea laji…” ”hoitaa ulkokuorta muttei sisintään…” ”mä haluun vähän kiitollisuutta…” ”katkera totuus on, et jokainen on vastuussa omasta onnellisuudestaan…”

Viime aikaisissa kokeissa olen saanut uskonnosta pääsääntöisesti hyviä numeroita. Vaikeimmat kysymykset nousevat aina kuitenkin pinnalle uudestaan ja uudestaan: Mitä haluan? Missä olen parhaimmillani? Kuinka kasvattaa lapsista luovia, kohteliaita, itsevarmoja, iloisia ja onnellisia? Kuinka saisin parisuhteen vuorovaikutuksen kuntoon?

Kahvin vaikutus alkaa loppua. Usko vain kasvaa! Täytyy tehdä lisää jotain keltaista.

(Kuva: Tatu ja Patu Helsingissä -kirja)

Tagged under

More Action. More Chaos. More Mistakes. More Learning.

© 2008-2015 Monkey and Banana Osk. c/o Crazy Town, Lutakonaukio 7. 40100 Jyväskylä. Y-tunnus: 1864486-7.

Soita toimitusjohtajallemme Tatulle +358 40 831 8118

Monkey Business is a registered trademark of Monkey and Banana osk. Monkeys reserve the right to change themselves and the world.