Yrittäjyyttä sydämellä – The Pop Up Companyn Jyväskylän pilotti 2013

Bloggaus suomeksi alla:

Kello on 01:14. On lauantain ja sunnuntain välinen yö. Vierelläni lepää puoliksi luettu Taivas+Helvetti -kirja. Takana on intensiivinen viikko The Pop-up Companyn Jyväskylän pilotin valmennusta. Pilotti kestää 10 viikkoa 10.6. – 16.8.2013. Mukana on 28 rohkeaa 17 – 64-vuotiasta oman unelmansa tavoittelijaa. Keskellä yötä tuli pakottava tarve tarttua kynään, sillä päässä pyörii vinhaa vauhtia ajatuksia kuluneesta viikosta.

poppaajat

Yrittäjän arki ei todellakaan ole ruusuilla tanssimista. Pään pitää kestää epävarmuutta ja vuoristorata, joka kiidättää ylös ja alas välillä lujaa ja välillä sunnuntai-vauhtia. Sen olemme saaneet itsekin kokea viimeisen kahdeksan vuoden yrittäjän matkamme aikana. Viimeisimpänä virtuaaliorganisaatioksi muuttuminen ja päälläoleva kassakriisi.

Väitän ettei yrittäjäksi voi ryhtyä ilman intohimoa. En usko, että sitä arkea muuten jaksaa. Vastuussa olet sinä itse. Välillä olisi niin mukava syyttää muita, mutta kun ei vain voi.

Pop-up yrittäjyysvalmennuksessa lähdimme liikkeelle intohimosta, liikeideoista ja miksi ne ovat merkityksellisiä kantajalleen. Mitä jos intohimoa ei ole? Väitän sen löytyvän kokeiluiden kautta. Kun käytännössä saa kokeilla asioita joista innostuu, löytyvät lopulta omat intohimot ja asiat joiden puolesta haluaa taistella. Mitä nuorempana saa kokeilla, sen parempi. Se takapenkin punkkarityttö, johon opettaja ei usko, on luotettavin, innostavin johtaja ja kova tekijä projektissaan, josta hän on valtavan innostunut.

AITO_inkluusio

2. Pop-up päivän huipennus:

”Kymmenen viikon Pop-Up Company pilotti käynnistyi eilen. Jo kahden päivän aikana on tapahtunut PALJON! Ihan mielettömän kivoja ihmisiä ja hienoja ideoita ja oma idea on alkanut saada jo nyt käytännön tasolla suuntaviivoja. Tänään rakentui idean ympärille myös unelmatiimi. Wauvau!”

Yrittäjän taivas on oikea tiimi ympärillä. Keskustelut poukkoilevat, ajatukset jalostuvat, mullistavat oivallukset. Taivas on ajatus, joka ei kierrä kehää omassa päässä vaan kasvaa ja kehittyy. Yrittäjän taivas on tiimi, joka jaksaa, kun ei itse jaksa. Joka näkee kauas, kun itsellä on laput silmillä. Joka hälventää sumun, kun se on omassa päässä sakea. Joka pitää huolen kassavirrasta, kun itse on heikoilla. Joka passittaa lomalle, kun itse ei ymmärrä sitä tarvitsevansa. Joka halaa sinua joka aamu töihin tullessa.

”Jos haluat kulkea nopeasti, kävele yksin. Jos haluat päästä pitkälle, kulje yhdessä toisten kanssa.” Afrikkalainen sananlasku.

Pop-up yrittäjyysvalmennuksessa alun tärkein asia oli luottamuksen ilmapiirin synnyttäminen, joka on luovuuden ja tekojen elinehto. Ei ivanaurua, ei sarkasmia vaan sydämestä puhumista, vilpittömyyttä ja kunnioitusta. Nämä ovat vertaisoppimisen kulmakivoja.

Pop-up_comp_tiimi

Asiakkaat opettavat parhaiten.

Heiltä tulee paras vastakaiku yrittäjän ajatuksille. Täytyy osata kysyä ja sitten kuunnella. Analysoida, yhdistellä ja tehdä niitä tekoja -kokeiluita. Ylittää odotuksia.Yrittäjän taivas on nopea reagoiminen ja tuloksien näkeminen. Onnistumisien juhliminen. Viikossa olemme käsitelleet 20 liikeideaa, joista 13 on testattu asiakkailla tai potentiaalisilla yhteistyökumppaneilla. Parhaillaan etsimme yrityskummeja sekä mentoreita pop-up yrityksille.

Rytmi.

Pop-up yrittäjyysvalmennuksessa on nopea rytmi. Poppaajat määrittelevät itse tavoitteensa. Me autamme onnistumaan niissä tavoitteissa. Rytmitys on tärkeässä roolissa niin valmennuksessa kuin yrittäjän arjessa. Nopea tempo, tuloksellisuus, pysähtyminen reflektoimaan, intensiivinen läsnäolo. Rytmi on yrittäjyyden parhaita puolia. Elämän rytmi, jonka itse voi määritellä omien tavoitteiden ja intohimon mukaan. Yrittäjän tärkein tehtävä on kuunnella asiakasta, kuunnella itseään ja toimia sen mukaan.

Innostunut ihminen on kaunis.

Sen olen nähnyt kuluneella viikolla. Innostus saa silmät vilkkumaan. Intohimo saa sielun leiskumaan. Intohimot ja unelmat mahdollistavat seuraavanlaisia Facebook-päivityksiä:

Hennaism_elämä_on_liian_ihmeellistä_ollakseen_totta

Voin kertoa, että onnea auttoi kyseisen nuoren yrittäjän järjetön sinnikkyys, peräänantamattomuus, uskallus unelmoida suuresti ja palava intohimo. Sekä rohkeus tehdä tekoja joita unelman saavuttaminen vaatii.

Pop-up_comp_johanna_kurkkaa

Kiitos omalle tiimilleni Hennalle, Jannelle, Villelle, Tatulle, Minnalle, Hugolle ja Valtterille. Olen elossa! Tämä on elämää eikä mitään kituelämää.

Kiitollisin mielin siitä, että saan olla tässä mukana täydellä sydämellä ja näistä uskomattomista ihmisistä, joihin olen saanut tutustua.

Johanna

The Pop-up Companyn Jyväskylän pilotin valmentaja

Monkey Business vastaa kesän 2013 The Pop-up Companyn Jyväskylän yrittäjyyspilotin toteutuksesta, jossa yhteistyökumppaneina toimivat Zestmark, LähiTapiola sekä Sitran ja Jyväskylän kaupungin Kohti Resurssiviisautta yhteishanke.

Here’s the blog text in English:

This summer 2013 we are responsible for coaching over 30 Pop Up Entrepreneurs who will test their passion and business ideas in Jyväskylä. This is a pilot project with The Pop Up Company and is done together with Zestmark, LähiTapiola and Sitra’s and City of Jyväskylä’s Resource Wisdom -project. Johanna and Minna are the coaches of this project, and Johanna is very excited about all the shiny eyes and passion among the people who want to try their wings and fly.

Pop-up_comp_johanna_kurkkaa

Johanna says that a person filled with enthusiasm is always beautiful and that customers are your best teachers. She wrote a

Heaven of an Entrepreneur.

The heaven of  an entrepreneur is the right team around her.With the team the dialogue is rich, the ideas are crystallized, and magnificient insights emerge.
The heaven is a thought, that doesn’t get stuck but grows and develops.
The heaven of an entrepreneur is a team, that has energy even if you do not.
Team that sees far away, when yourself have closed viewpoint.
Team that clears the fog, that is so strong inside your head.
Team that brings in money, when you yourself cannot.
Team that pushes you to a holiday, when you yourself don’t understand that you need it.
Team that hugs you every morning when you come to work.

Johanna Hytönen, the coach of Pop Up Company Pilot in Jyväskylä, Summer 2013

 

Tagged under

Olen keltapöksyinen innostuja, utelias elämään. Rakastan uusia alkuja ja työskentelyä erilaisten ihmisten kanssa. Parasta on, kun housun puntit vähän tutisee. Silloin tietää olevansa uuden oppimisen kynnyksellä. Onneksi sisäistän asiat nopeasti ja olen mukana vallan mainioissa tiimeissä. Perustin ensimmäisen yritykseni 4H:ssa, olin alakoulussa. Kasvatin purjoa julkisiin suurtalouskeittiöihin. Tämän jälkeen olen ollut perustamassa viittä yritystä. Niistä kaksi on vielä voimissaan. Rakas Monkey Business ja voimanaisten Siliä Oy. Unelmani on tehdä merkittäviä asioita. Merkittäviä minulle, ympäristölle, ihmisille, kotiseudulleni. Merkitys syntyy ihmisten kohtaamisista, itsensä ylittämisestä, oman jutun löytämisestä, oman käden jäljen jättämisestä. Haluan kasvaa yrittäjästä johtajaksi, omassa yrityksessäni. Mukavaa, että kävit kurkkaamassa profiiliani. Tutki ihmeessä tarkemmin ja soita minulle. Keksitään jotain yhdessä! Lämpimin terveisin, Johanna / 040 167 9885

Website: http://www.banana.fi

Google Profile

More Action. More Chaos. More Mistakes. More Learning.

© 2008-2015 Monkey and Banana Osk. c/o Crazy Town, Lutakonaukio 7. 40100 Jyväskylä. Y-tunnus: 1864486-7.

Soita toimitusjohtajallemme Tatulle +358 40 831 8118

Monkey Business is a registered trademark of Monkey and Banana osk. Monkeys reserve the right to change themselves and the world.