Joulukalenterin 15. luukku: Keltaisen lumen päivä Vaasassa

Vaasan Ammattikorkeakoulussa Konetekniikanosaston opettajat päättivät yhteistuumin ruveta soveltamaan tiimioppimisen menetelmiä konetekniikan insinöörien oppinnoissa. Ensimmäinen porukka oli tänä syksynä aloittaneet opiskelijat. Olin Iiron kanssa vetämässä heille ensimmäistä koulupäivää elokuussa. Tarkoitus oli heti alkuun saada porukka tiimiytymään ja saada heidät oivaltamaan uusi menetelmä. Päivä onnistui ja opettajat ovat tehneet sen jälkeen loistavaa työtä!
Käytännössä luokasta tehtiin 8 hengen tiimejä, joissa on sisällä 4 hengen työskentelysolut. Tiimeillä on yhteinen projekti, joka sitouttaa eri oppiaineita yhteen. Opiskelijat olivat tehneet synnytykset (uuden tiedon luominen) syksyn kulusta ja opeistaan. Opettajat olivat katsomassa synnytyksiä aamulla ja iltapäivällä heillä oli Keltaisen lumen päivä. Tarkoituksena oli päästä porukalla synnyttämään yhteistä ymmärrystä siitä mtä ollaan tekemässä.

Dialogia tiimioppimisesta

Muokkasimme Mielenmallipeliä siten, että yhdistimme siihen oppimisympäristön 10 kulmakivaa. Lotta ja Pekka olivat valinneet muutaman tärkeimmän kulmakivan, joihin liittyen teimme mielenmallikysymyksiä. Pelin aikana opettajat kirjoittivat tärkeitä asioita, kolahduksia ja mietteitä post-it lapuille, jotka jaoiteltiin flapeille kulmakivojen mukaan. Lopuksi kiteytimme flapit ja saimme aikaiseksi hyvän pohjan tuleville keskusteluille.
Mielenmallipeli toimi hyvin mukautettuna kulmakivoihin. Check-in kierros oli todella hyvä kysymyksellä minkä kolahduksen sain opiskelijoiden esityksistä.

Iiro esittelee Mielenmallipelin hyrrää Lotalle

Kehitettävääkin toki oli. Orientaatio jäi vajaaksi, sillä unohdin kertoa oleellisia asioita mielenmallipelistä ja orientaatioon olisi myös voinut antaa enemmän aikaa ja keskustella aiheesta. Lähdimme nopeasti pelaamaan check-in kierroksen jälkeen. Pelin vetäjän täytyy tarkkaan miettiä mikä kysymys toimii seuraavana ja pelin kuluessa kannattaa miettiä oikeita kysymyksiä jatkuvasti ja sujauttaa niitä pelilautaan. Sopiva määrä kulmakivoja olisi ollut ehkä kaksi kappaletta, mutta toisaalta nyt oli tarkoitus saada yhteinen kokonaiskäsitys, joten ehkä näin olikin hyvä… Iiron kanssa mahtava tennis sujuu hyvin, sillä komppaamme toisiamme koko ajan ja autamme toisiamme näkemään tilanteen ja reagoimaan siihen välittömästi. That´s Monkey Business!
Keltaista Joulua!
JohannaMonkey

More Action. More Chaos. More Mistakes. More Learning.

© 2008-2015 Monkey and Banana Osk. c/o Crazy Town, Lutakonaukio 7. 40100 Jyväskylä. Y-tunnus: 1864486-7.

Soita toimitusjohtajallemme Tatulle +358 40 831 8118

Monkey Business is a registered trademark of Monkey and Banana osk. Monkeys reserve the right to change themselves and the world.