Joulukalenterin luukku 24: Ootko sinä isäs tyttö?

Näin minulta kysyttiin 16-vuotiaana Iisalmen Paloisvuorella kansallisissa hiihtokilpailuissa. Kysyjä oli isäni kaveri, jota en tuntenut, mutta vastasin että kyllä, olen isäni tyttö. Isää vieressä hymyilytti.

Isän tyttöjä on nykypäivänä ehkä vaikea tunnistaa, kun monia elämä vie niin, että puheessa sorisevat vuorotellen Iisalmi, Intia ja Rio. Itsekin vietin tästä vuodesta noin puolet Brasiliassa, ja toivon ensi vuonna monien suomalaisten tutkivan sitä maata tarkemmin. Jaan tässä muutamia ideoita, joista itse innostuin tuossa lattarimaassa.

Ana ja Rio de Janeiro, joka valmistautuu hurjasti maailmanluokan tapahtumien kuten World Cupin 2014 ja Rion olympialaisten 2016 sekä heti ensi vuonna muun muassa Rio +20 kokouksen järjestämiseen.

Sosiaaliset yritykset ja avoimet innovaatiot. Brasialiassa on harvinaisen vilkas sosiaalisten yrittäjien heimo. Lontoon jälkeen maailman toinen Hub avattiin Sao Pauloon 2009 ja se on sittemmin saanut alkunsa myös Riossa, Curitibassa, Belo Horizontessa sekä Sao Paulon sisällä Vila Madalenan taiteilijakaupunginosassa. Sao Paulossa puhutaan 20 miljoonan ihmisen markkinasta, joten siellä on tilaa monellekin Hubille!

Internet on maassa in, ja yhteisöpalvelut, kuten Brasseissa vielä Facebookiakin suurempi Orkut, ovat aktiivisia. Nettiyhteisöjen vauhdittamana Brasiliassa toteutettiin muun muassa riolaisen kaveriporukan aloitteesta vertaislainalla rahoitettu maailmanluokan konsertti, joita nykyään tuotetaan jatkuvasti. Aiheeseen voi perehtyä paikallisen markkinointialan yrittäjän Gabriel Borgesin (kuvassa) videolla Marseillen Lift2011 konferenssista, jossa Ville Monkey myös oli puhumassa tulevaisuuden organisaatioista.

Oppimistapahtumat ja luovat koulutusprosessit. Artemisia on sosiaalisia yrityksiä tukeva yhdistys, joka toimii tiiviissä yhteistyössä yliopistojen kanssa, ja järjestää esimerkiksi Choice Conferencea. Choicen valmisteluprosessista voisi ottaa mallia myös Suomessa. Choice kerää vuosittain n. 50 vapaaehtoista opiskelija-agenttia ympäri maata osallistumaan 2,5 kk mittaiseen "koulutusohjelmaan", jossa agentit saavat viikoittain tehtäviä, kuten: "lue artikkeli sosiaalisesta yrittäjyydestä ja kirjoita siitä blogipostaus, vieraile jonkin ihailemasi yrittäjän luona, pidä ääntä sosiaalisesta yrittäjyydestä omassa lähiverkostossasi, järjestä koulullasi tapahtuma tai työpaja yrittäjyydestä", ja niin edelleen. Tehtävät pisteytetään suoritettujen mukaan ja pari- tai tiimisuorituksesta saa jokainen tekijä tuplapisteet. Jos et saa kaikkia viikkotehtäviä tehtyä, ei se haittaa. Eniten pisteitä saanut palkitaan ilmaislipulla Choiceen ja pääsyllä Artemisian jatkokoulutuksiin. Toinen kiinnostava Artemisian projekti on Business Plan -kilpailu, jonka ideana on hakea maailman toimivimpia sosiaalisten yritysten malleja ja tehdä suunnitelmat niiden tuomiseksi Brasiliaan. Maan kiinnostaviin kohtaamisiin kuuluu myös elokuussa 2012 Paratyssä Rio de Janeiron kupeessa järjestettävä Junior Enterprise World Conference, jonne odotetaan kävijöiksi tuhansia nuoria yrittäjiä ympäri maailman. Onkohan joku tiimi Suomesta menossa?

Amazonia ja oppimismatkat. Mielenkiintoista ja aktiivista yritystoimintaa on myös erilaisten alkuperäiskansojen luo johdattavien tutkimusmatkojen ja oppimismatkojen järjestäminen, joissa esimerkiksi Aoka on hyvä. Kuva Aokan Sustainable Tourism -mainosmateriaaleista.

Koulutuskentän hullunkurisuus ja rajattomat mahdollisuudet. Työskennellessämme Tiimiakatemiaa Brasiliaan synnyttävässä projektissa huomasimme, että Brasilialainen koulutus kaipaa kainenlaisia tuloksia. Nuoret ihmiset esimerkiksi kertovat opiskelleensa englantia vuositolkulla, mutta eivät puhu sitä eivätkä ymmärrä kuulemaansa. Brasiliassa on yksityisiä ja valtiollisia kouluja ensimmäisestä peruskoulun luokasta yliopistoon saakka. Yksityiskoulun käyminen maksaa paljon ja on tarkoitettu usein vain ylimmälle luokalle. Yksityiset koulut peruskoulu- ja lukiotasolla ovat huomattavasti parempia kuin valtiolliset, ja niitä käyneiden oppilaiden on helpompi päästä sisälle hyvätasoisiin valtiollisiin yliopistoihin, joissa opiskelu on ilmaista. Monet hyvätkin oppilaat ostavat yliopiston pääsykokeisiin valmistavia ylimääräisiä maksullisia kursseja. Yksityisten yliopistojen pääsykoe on huomattavasti helpompi, mutta niissä opiskelu ei ole ilmaista ja hinta ei takaa oppimisen laatua. Brasilialainen koulujärjestelmä on kuitenkin saanut hyviä arviointeja pienten lasten opetuksesta ja monissa maissa on otettu mallia brasilialaisesta varhaiskasvatuksesta.

Kasvava talous ja suomalaiskaverit. Brasilian talous kasvaa kohisten, todennäköisesti ainakin seuraavan 20 vuoden ajan, arvelimme Rion kupeeseen Penedoon Brasilian innostavinta kohtaamis- ja oppimispaikkaa luovan Mika Peltolan kanssa. Penedo on suomalaisten siirtokunta keskellä Brasiliaa (kuten kuvan ravintolasta näkyy). Sen perusti 20-luvulla joukko hyvin koulutettuja suomalaisnuoria, jotka lähtivät merten taakse luomaan tasa-arvoon ja luonnonläheisyyteen perustuvaa maanpäällistä paratiisia. Alussa tehtyjen viljelykokeilujen jälkeen suomalaiset ryhtyivät kehittämään Penedosta turistikohdetta. 1950-luvulla Penedosta muodostuikin suosittu lomakohde ja siirtolaisten elämä koheni huomattavasti. Suomalaiset tunnetaan seudulla erinomaisina hotellinpitäjinä, ravintoloitisijoina ja rakentajina. Lähellä Rioa viihtyy myös jyväskyläläinen Sami Kontola, joka kävi viime kesänä Porin Jazzeilla keikalla brasilialaisen bändin rumpalina. Mika ja Sami vierailivat Monkey Busineksen kesäpäivillä Jyväskylässä vuonna 2009. Liekö 2012 aika tavata Brasiliassa?

Minä haaveilen Yellow Officen syntymisestä Brasilian rannalle vuoteen 2015 mennessä! Ja ai niin, kaimamme Monkey Business toimii siellä jo, tekee mahtavia powareita ja muita esitysten tukimateriaaleja. Mikä ettei!

 

 

Vanhoja kotikulmia Sampan ytimessä muistellen ja vuoden 2012 Brasilian kuvioita jo vähän uumoillen,

Henna Monkey

Ps. Nyt on Jouluaaatto ja pian juhlimme Jeesuksen syntymäpäivää. Jeesukseltakin kysyttiin aina, oletko sinä isäsi Jumalan poika? Itse uskon, että hän oli enemmänkin maailman poika.

 

 

 

 

More Action. More Chaos. More Mistakes. More Learning.

© 2008-2015 Monkey and Banana Osk. c/o Crazy Town, Lutakonaukio 7. 40100 Jyväskylä. Y-tunnus: 1864486-7.

Soita toimitusjohtajallemme Tatulle +358 40 831 8118

Monkey Business is a registered trademark of Monkey and Banana osk. Monkeys reserve the right to change themselves and the world.